Izložba bugarskih slikara: Umetnost je jezik kome ne treba prevodilac FOTO

Umetnost je univerzalni jezik kome ne treba prevodilac – rekao je generalni konzul Bugarske u Nišu prof. dr Edvin Sugarev otvarajući izložbu "Retrospektiva bugarskih slikara" u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta (NU) u Vranju.

Likovna umetnost i stvaralaštvo od velikog su značaja, ne samo za kulturu jednog grada, već i za kulturu jedne države, kazala je Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta, koji je sa Bugarsko-srpskim centrom (BSC) organizovao ovu značajnu izložbu.

- A, kada dobije internacionalni karakter umetnost postaje veza koja spaja narode - dodala je Dimitrijevićeva.

Ona je podsetila da je Likovna kolonija NU, sa koje potiču izloženi autori, kulturna manifestacija koja datira od 1974. godine.

- Od 2002. godine tradiciju Likovne kolonije nastavila je JU Narodni univerzitet Vranje.

Zahvaljujući tome grad i naša ustanova obogatili su svoju umetničku riznicu.

Kada je reč o slikarima iz Bugarske, prethodnih godina najviše nam je autora dolazilo iz Velikog Trnova, ali je bilo i slikara iz Plovdiva, Varne, Sozopola, Sofije i drugih gradova - rekla je Dimitrijevićeva na otvaranju.

Predsednik BSC-a u Vranju Darko Anačkov kazao je da izložba bugarskih autora može da se posmatra sa dva aspekta.

- Prvi je promocija bugarske umetnosti, slikara i kulture, a sa druge strane značaj izložbe je u tome što povezuje dva bratska pravoslavna naroda i to je i osnovni cilj ove izložbe - kazao je Anačkov.

On je najavio dalju saradnju sa JU Narodni unoverzitet i rekao da će uskoro biti organizovan kurs bugarskog jezika koji će biti besplatan.

Putem ove izložbe vranjskoj publici predstavlja se osam umetnika sa dvadeset dela nastalih u nekoliko poslednjih godina na Likovnoj koloniji, koja je davne 2006. godine postala zvanična manifestacija grada Vranja i ove ustanove.

Od osnivanja do danas 13 umetnika iz Bugarske je svojim umetničkim radovima obogatilo fundus grada Vranja.

Vranjanci će izložbu moći da pogledaju do 7. jula.

Najnovije vesti