Izložba bugarskih slikara u organizaciji BSC i NU u junu

Bugarsko–srpski centar, u saradnji sa Narodnim univerzitetom, organizovaće tokom juna u Vranju izložbu slika bugarskih autora.

Predsednik BSC-a Darko Anačkov rekao je za Vranje News da je reč o umetnicima iz Bugarske koji su godinama unazad učestvovali na likovnoj koloniji u Vranju.

- Svako od njih je na kraju kolonije poklanjao po jednu ili dve slike koje se čuvaju u depou Narodnog univerziteta.

Ovo će biti prilika da ponovo ožive i pokažu iznova svoju umetničku vrednost.

Svaka umetnost, pa i likovna je priča za sebe.

Svako doživljava sliku na svoj način, svi je vidimo iz drugog ugla, nekada na slici vidimo i neke samo nama znane detalje koje drugi ne primete, pa je možda to prilika da konzumenti umetnosti ponovo dožive ta dela - navodi predsednik BSC-a za naš portal.

Na kolonijama u Vranju, dodaje Anačkov, najviše je bilo umetnika iz Velikog Trnova, doduše i iz drugih mesta u Bugarskoj.

- Biće mi veoma drago da u Vranju priredimo jednu ovakvu izložbu kojom dokazujemo prijateljski odnos i poštovanje prema našim prijateljima iz Bugarske.

Vranje je takođe grad velikih umetnika, poznatih slikara.

Nadamo se da će se izroditi neka saradnja između vranjskih i bugarskih umetnika, razmišljamo i u tom pravcu - navodi Anačkov.

Izložba će biti priređena u Galeriji Narodnog univerziteta.

- To je prostor u kome se može izložiti dvadesetak i više slika.

Sa direktorkom Gordanom Dimitrijević dogovorili smo se oko većine stvari, a ostaje da preciziramo tačan datum održavanja izložbe.

Ova inicijativa potekla je prilikom našeg prvog susreta, a na sastanku sa konzulima Edvinom Sugarevim i Nikolajem Kolevim samo je potvrđena i podržana ova ideja od strane generalnog konzulata Bugarske u Nišu - zaključuje Anačkov u izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti