Izložba beogradskog slikara Predraga Đorđevića od petka u Galeriji NM

Izložba slika pod nazivom Priča o usamljenosti, beogradskog slikara Predraga Đorđevića, biće otvorena u petak 23. septembra u 19 časova, u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Ana Sarić Bulat, kustoskinja u Galeriji Kolarca, navodi u najavnom tekstu za ovu izložbu da je prvi susret sa slikama Predraga Đorđevića za nju bilo "fantastično iznenađenje - istinsko otkrovenje nečeg potpuno nezamislivog i neočekivanog".

"Na prvi pogled oko registruje samo lepe žene, pejzaže biblijske lepote, ušuškane kućice, zelenilo, cveće na kojem odmaram oči, osećam sunčeve zrake i skoro da čujem tihi zuj insekata ako zatvorim oči.

Drugi, rendgenski pogled mogućan je tek po otvaranju slike, potezu koji magično otkriva potpuno drugu priču i donosi bezbroj tema za razmišljanje i tumačenje.

Predragovi idilični pejsaži se, kao u filmu sa neočekivanim završetkom, pretvaraju u svoju suprotnost jednostavnim pokretom koji uništava magiju.

Slikar je uspeo da uhvati svet idealne lepote i harmonije prirode u kojem se ne naslućuje trenutak trajne promene inicirane nepredvidljivim pritiskom na neko dugme, a koje sa sobom donosi haos, beznađe i mrak", navodi Sarić Bulat.

Đorđević, dodaje ona, svakom svojom slikom priča neku svoju priču, "prenoseći nešto što je njemu bitno, nevažno da li je to jednostavna poruka ili univerzalna pouka".

"Blind ram za ovog slikara više nije isključivo nosilac platna, već osnovni medijum na kojem on prezentuje ideju koja nam se svom silinom urezuje u um.

Ni izbor materijala na kojem ovaj slikar radi nije ni najmanje slučajan - drvo, taj plemić među prirodnim materijalima, nastavlja svoj život kao glavni junak kroz slike i predmete lepote stremeći večnosti.

Upravo implementirajući tradicionalne motive i igrajući se bojama i šarama, Predrag na najlepši mogući način odaje omaž svojim precima i nacionalnom nasleđu, tako često zapostavljenim u modernoj umetnosti, i tako pravi most od prošlosti preko budućnosti ka večnosti", konstatuje Sarić Bulat.

Kako navode iz Galerije Narodnog muzeja u Vranju, ova izložba "odabrana je na izlagačkom konkursu Galerije NM u Vranju.

Finansijski je podržana od Ministarstva kulture i informisanja RS u okviru projekta Godišnji program GNM Vranje za 2022. godinu.

Profil

Predrag Đorđević je rođen 1952. godine u Beogradu. Studirao je umetnost na Londonskom univerzitetu nakon čega 1974. godine odlazi u Njujork. Najznačajnije samostalne izložbe: Njujork, Filadelfija, Vašington, Sinsinati, Los Anđeles, Majami. Publikacije: New York Times, Philadelphia Inquirer, New Art Examiner, Interior Design Magazine, Scranton Times, Abington Journal. Slike u važnim kolekcijama: Chase Manhattan Bank, Art Forum, Penn Security Bank, Scranton University, McDonald’s Corporation.

Najnovije vesti