Iz Kola srpskih sestara nagradili šest vranjskih srednjoškolaca

Kolo srspkih sestara u Vranju nagradilo je šest vranjskih srednjoškolaca za najbolje radove na literarnom konkursu "Snaga dobrote", koji je organizovan u sklopu istoimenog projekta.

Nagrade su dobili gimnazijalci Sara Spasić i Vuk Tasić, Anastasija Popović i Milica Milošević iz Medicinske škola, te Iva Mladenović (Tehnička) i Jovan Ristić (Ekonomska škola).

Iz Kola srpskih sestara je saopšteno da je ovo udruženje autore šest najboljih radova nagradilo vaučerom u iznosu od 5.000 dinara.

Nagrade su uručene na prigodnoj svečanosti povodom krsne slave Sveta Petka.

"Svi pristigli radovi, nadahnuto i originalno napisani, inspirativno govore o plemenitoj temi snage dobrote.

Srednjoškolci su dorasli ovoj temi, što se vidi po primerima koji su uzimani prilikom promišljanja.

Pored stilskog bogatstva kojim odišu nagrađeni radovi, temeljitosti u razmatranju teme, celovitosti izražavanja kako u pojedinim segmentima tako i u celini rada, očigledna je zrelost u poimanju dobrote, što se vidi iz datih primera.

Najveća lepota radova je u shvatanju dobrote kao vrhunske vrednosti čovekovog života, u njenoj snazi da promeni svet, u njenim dugoročnim posledicama u životu svakog od nas kojom treba prkositi tamnoj strani života, kao i u tome da nas jedino dobrota čini vrednim i besmrtnim", navedeno je u obazloženju organizatora konkursa.

Iz Kola srpskih sestara izrazili su veliku zahvalnost srednjoškolcima "koji tako pažljivo promišljaju o ljudskoj dobroti, njihovim profesorkama koje su ih motivisale da učestvuju na konkursu, kao i direktorima srednjih škola u Vranju koji uvek imaju razumevanja i volje da nam izađu u susret".

Jednoglasna odluka

Radove za konkurs pisali su učenici treće i četvrte godine srednjih škola. Predmetni profesori selektovali su 14 radova i poslali na adresu Kola srpskih sestara. Stručna Komisija u sastavu Ana Mitić Stošić, profesorka srpskog jezika i pesnikinja, Suzana Petrović viši arhivista Istorijskog arhiva, i Ljubica Zdravković Džonov, novinarka i članica KSS, jednoglasno je odabrala 6 najboljih radova.

Kolo srpskih sestara u Vranju, kako je saopšteno, ove godine sprovodi značajan projekat – akciju pod nazivom "Snaga dobrote".

U junu je organizovan prvi deo te akcije kada je prigodnim novčanim iznosom nagrađeno pet maturantkinja "koje su se svojim radom i ponašanjem istakle u toku školovanja".

Drugi deo akcije, odnosno ovaj konkurs, organizovan je tokom oktobra kada je, u saradnji sa direktorima i predmetnim profesorima, sproveden literarni konkurs sa temom "Snaga dobrote".

Kolo srpskih sestara zahvalilo se Gradu Vranju jer je lokalna samouprava podržala predlog projekta pod nazivom "Snaga dobrote" u iznosu od 100.000 dinara.

Najnovije vesti