Ističe rok za prelazak na novi model fiskalizacije

Vranje - Iz Ministarstva finansija saopštili su da su, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije u obavezi da najkasnije do 30. aprila pređu na novi model fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.

U skladu sa tim, potrebno je da, počevši od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, u skladu sa Zakonom, poručuju iz ministarstva.

"Obveznici fiskalizacije su u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi, prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija.

Zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili.

Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti", objašnjava se.

Poreska uprava je do sada odobrila 423 elementa elektronskog fiskalnog uređaja.

Spisak uređaja se nalazi na OVOM LINKU.

"Pozivamo vas da, ukoliko ste obveznik fiskalizacije, u najkraćem roku ispunite svoju zakonsku obavezu, imajući u vidu kratak rok do obaveznog prelaska na novi model e-fiskalizacije", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Najnovije vesti