Isa Mustafa: Rizikuje se vraćanje pitanja državnosti Kosova za pregovarački sto

Lider Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa poručio je predstavnicima tzv. "Preševske doline" da zahtev za pripajanje Kosovu otvara brojna pitanja.

Mustafa je na Fejsbuku napisao da je zabrinut za položaj Albanaca u tri opštine juga centralne Srbije, ali i da im je preneo da je "otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta ne samo u sukobu sa kosovskim ustavom i Deklaracijom o nezavisnosti, već i rizikuje vraćanje pitanja državnosti Kosova na pregovarački sto".

Nakon razgovora sa predstavnicima Bujanovca, Preševa i Medveđe u Prištini, Mustafa je na toj društvenoj mreži konstatovao da Beograd u ovom trenutku ne priznaje ni postojeće kosovske granice.

Ovim povodom oglasio se i šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti, koji je takođe konstatovao da je njihov zahtev za priključenje Kosovu protivustavan.

- Uz dužno poštovanje prema Albancima (Preševske) doline, takva rezolucija je protivustavna - naveo je Hoti, preneo je portal Insajderi.

On je izričit u tvrdnji da DSK neće glasati za takvo nešto u parlamentu, osim ako ne bude postojala volja za, kako je rekao, promenu kosovskog ustava.

Podsetimo, politički predstavnici tri opštine sa juga centralne Srbije boravili su pre dva dana u Prištini, gde su razgovarali sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji se u okviru Briselskog dijaloga zalaže za priključenje te tri opštine Kosovu.

Najnovije vesti