Interakt klub gimnazije u petak organizuje predavanje o Avi Justinu

Interakt klub Gimnazije Bora Stanković u Vranju organizovaće u petak 14. juna predavanje na temu "Sećanje na Avu Justina", povodom praznika Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog.

O ovom čuvenom Vranjancu govoriće doktor Vukašin Antić i učenici Gimnazije.

Predavanje će biti održano u Svečanoj sali škole sa početkom u 13 časova, a namenjeni je svim gimnazijalcima.

Predsednica Interakt kluba Marija Trajković kazala je da klub želi "da podseti na život i delo Oca Justina Popovića", Vranjanca koji je 2010. godine kanonizovan u svetitelja.

- Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog kao svoju krsnu slavu slavi Rotari klub Vranje, pod čijim okriljem radi naš Interakt klub.

Na ovaj način obeležićemo i prvu godinu rada Interakt kluba u našoj školi, inače jedinog u Vranju, koji je već organizovao nekoliko humanitarnih, jednu ekološku i sada ovu edukativnu akciju.

Imamo ambicozne planove i za sledeću godinu - rekla je Trajkovićeva.

Gimnazijski Interakt klub počeo je da radi u ovo vreme 2018. godine, pod okriljem lokalnog Rotari kluba.

Okuplja decu i mlade uzrasta od dvanaest do osamnaest godina, za razliku od Rotarakt kluba koji obuhvata starosnu grupu od osamnaest do trideset godina.

JUSTIN

Justin Popović (svetovno ime Blagoje Popović, (1894 – 1979) je novokanonizovani srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik. Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga imenom „svejeres“. Svoje stavove o tome izneo je u knjizi „Pravoslavna crkva i ekumenizam“.
Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja. Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima. Otac Justin je se upokojio u isto vreme i u isti dan kada je i rođen — na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.

Najnovije vesti