Integracija Albanaca u državne institucije FELJTON (51)

Najvažniji datumi srpsko-albanskih odnosa u periodu posle Slobodana Miloševića su 20. i 31. maj 2001. godine. Najpre je ovog prvog datuma pre dvadeset godina stavljena tačka na oružani sukob, koji je na jugu Srbije trajao nešto više od šest meseci, a potom je 31. maja država uspostavila suverenitet nad delom svoje teritorije koju su za to vreme pod kontrolom držali naoružani Albanci. Ova dva datuma od pre dvadeset godina otvorila su novu stranicu savremene istorije srpsko-albanskih odnosa i trajno obeležili međusobni položaj Srba i Albanaca, ne samo na jugu Srbije. Novinar iz Vranja Radoman Irić, koji se prirodom i karakterom srpsko albanskih odnosa bavi trideset pet godina, upustio se u rizik da nam slikom i rečju, kroz feljton koji objavljujemo svakog dana od 21. maja 2021, predoči ključne događaje i ličnosti koje su obeležile srpsko-albansku društvenu scenu od sredine sedamdesetih godina prošlog veka, s akcentom na oružani sukob 2000/2001 godine.

Piše: Radoman Irić

Vranje - Gde god i na kom god nivou da se razgovara o položaju Albanaca u Srbiji, o njihovom društvenom statusu i uticaju, redovno se u prvi plan stavlja pitanje uključenosti Albanaca, kako to oni kažu, u institucije sistema.

Time se ukazuje na to koliko je Albanaca i na kojim nivoima vlasti zaposleno u policiji, pravosuđu, obrazovanjum upravi, te velikim državnim agencijama i preduzećima.

I ovoga puta, u nedostatku službenih podataka, poslužićemo se podacima narodnog poslanika Šaipa Kamberija, sa kojima su Albanci više puta izlazili u javnost.

Te podatke nikada niko nije demantovao. Podsećanja radi, prikupljeni su 2012, a ažurirani 2016. godine.

Sada ostaje ono najvažnije - da se objedine podaci iz ove (državni sektor) i prethodnog nastavka feljtona (integracija u ionstitucije lokalne samouprave) kako bi se došlo do etničke strukture zaposlenih.

Ovi podaci govore da je 2016. godine u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, u lokalnoj samoupravi i državnom sektoru, bilo 5.213 zaposlenih.

U toj brojci Srbi su učestvovali sa 51,26 odsto, Albanci sa 47,17, Romi sa 1,21 i ostali sa 0,36 odsto.


Nastaviće se...

Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontaktiranja redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti

Foto V.N. Na prodaju opel astra FOTO »

Prodajem automobil "opel astra".Godište 2003, 1.600 kubika, 74 kW, benzinac.Maksimalno očuvana, utegnuta, registrovana d...