Integracija Albanaca u lokalne institucije sistema FELJTON (50)

Najvažniji datumi srpsko-albanskih odnosa u periodu posle Slobodana Miloševića su 20. i 31. maj 2001. godine. Najpre je ovog prvog datuma pre dvadeset godina stavljena tačka na oružani sukob, koji je na jugu Srbije trajao nešto više od šest meseci, a potom je 31. maja država uspostavila suverenitet nad delom svoje teritorije koju su za to vreme pod kontrolom držali naoružani Albanci. Ova dva datuma od pre dvadeset godina otvorila su novu stranicu savremene istorije srpsko-albanskih odnosa i trajno obeležili međusobni položaj Srba i Albanaca, ne samo na jugu Srbije. Novinar iz Vranja Radoman Irić, koji se prirodom i karakterom srpsko albanskih odnosa bavi trideset pet godina, upustio se u rizik da nam slikom i rečju, kroz feljton koji objavljivljujemo svakog dana, predoči ključne događaje i ličnosti koje su obeležile srpsko-albansku društvenu scenu od sredine sedamdesetih godina prošlog veka, s akcentom na oružani sukob 2000/2001 godine.

Piše: Radoman Irić

Vranje - Кada se govori o položaju albanske nacionalne zajednice u Srbiji uz osnovno i ključno pitanje – individualne i kolektivne slobode i prava - najčešće isticani problem u zove se učešće Albanaca u institucijama sistema.

Za neupućene, to je broj zaposlenih Albanaca na oba nivoa: u lokalnoj samoupravi i državnim organima i organizacijama.

Ništa novo se neće reći ako kažemo da niko, ali baš niko u Srbiji o tome ne vodi uredne i ažurirane podatke, niti se oni mogu bilo gde pronaći.

Zato ćemo se, u ovoj priči, poslužiti prilično verodostojnim i upotrebljivim podacima iz jedne analize koju je, 2012. godine sačinila, a 2016. ažurirala jedna ekipa kojom je rukovodio Šaip Kamberi, tada predsednik opštine Bujanovac, a danas narodni poslanik Skupštine Srbije.

Podatke koji su pred vama iz više razloga nije umesno komentarisati.

Ovde su brojke vrlo upotrebljive, pa neka svako u njima pronađe obim i domen svog interesovanja o ovoj temi, uz napomenu da u sledećoj priči ovog feljtona biti reči o učešću Albanca u državnim institucijama.


Nastaviće se...

Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontaktiranja redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti