Inspekcija rada otkrila novu grupu radnika zaposlenih na crno

Inspekcijskim nadzorom u opštinama Pčinjskog okruga proteklih dana otkrivena su još 23 radnika koje su poslodavci angažovali "na crno".

Sedmoro njih zatečeno je na poslu u Vranju, 13 u Preševu i 3 u Bujanovcu.

Procedura je takva da Inspekcija rada odmah nalaže poslodavcima da zaključe ugovor o radu i prijave zatečena lica na obavezno osiguranje.

Nakon kontrola, podneta je i jedna prekršajna prijava.

U sklopu realizacije projekta Inspektorata za rad pod nazivom "Reci ne radu na crno", kontrole poslodavaca su intenzivirane u poslednje dve godine.

Sredinom jula ove godine, šef Odseka inspekcije rada u Pčinjskom okrugu Miletije Stojanovića izjavio je da je u prvih šest meseci ove godine inspekcija rada je obavila 529 inspekcijskih nadzora i utvrdila da je na crno angažovan 341 radnik.

- U skladu sa tim, nadležne službe su podnele 91 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti radnog zakonodavstva - rekao je Stojanović.

Podsećanja radi, u septembru je, u dve firme u Preševu, inspekcijska kontrola otkrila 94 neprijavljena radnika, što je najviše na jugu Srbije, dok su 63 radnika na crno pronađena u Trgovištu.

Prema podacima sa sajta Ministarstva rada, u Bujanovcu su kod dva privatnika otkrivena 23 neprijavljena radnika.

U narednom ciklusu kontrola, sredinom novembra je saopšteno da je blizu 80 radnika angažovanih "na crno" otkriveno u poslednja dva meseca u inspekcijskim kontrolama u Vranju, najčešće u kockarnicama i kladionicama, frizerskim i trgovinskim radnjama, pogonima nameštaja, kafanama i kafićima.

Rad "na crno" može prijaviti svaki građanin na telefon 0800 300 307 ili popunjavanjem formulara na sajtu projekta www.recineradunacrno.com.

Pozivi su besplatni i garantuje se anonimnost.

Neprijavljeni radnici se ne sankcionišu, samo poslodavci.

Spisak neregistrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica na radu "na crno" nalazi se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Najnovije vesti