Insajder: Pritvor zbog sumnje na davanje mita već na početku izgradnje stanova u Vranju

Samo dvadeset dana nakon što je najviši državni vrh prisustvovao svečanom početku izgradnje stanova za pripadnike policije i Vojske Srbije u Vranju i Nišu koji se finansiraju iz budžeta Srbije, privedeno je pet osoba zbog sumnje da su tražili i uzeli mito prilikom realizacije ovog projekta, piše Insajder.

Među uhapšenima su zamenik generalnog direktora Saobraćajnog instituta CIP i dva predstavnika CIP-a - državnog instituta koji je određen da vrši nadzor ovog projekta.

Odgovarajući na pitanja Insajdera, Viši sud u Nišu saopštio je da je dvojici predstavnika CIP-a određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti da mogu uticati na svedoke.

Sve ovo otvorilo je pitanje kako država garantuje da se novac svih građana adekvatno troši, imajući u vidu da na samom početku jednog od najznačajnijih državnih projekata postoje sumnje da su lica zadužena za nadzor, ali i zastupnik izvođača radova učestvovala u primanju i davanju mita.

Zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti u subotu su privedeni zamenik generalnog direktora i dvojica predstavnika Saobraćajnog instituta CIP, direktor ogranka turske firme Tasjapi u Srbiji i vlasnik preduzeća Vodogradnja iz Vranja.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, službenici CIP-a i direktor firme Tasjapi osumnjičeni su da su tražili od vlasnika preduzeća Vodogradnja novac kako bi ga angažovali kao podizvođača na projektu izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Viša cena od procenjene odobrena nakon mišljenja CIP-a

Nakon toga doneta je odluka da se dodela posla nastavi u pregovaračkom postupku i to na osnovu Zaključka Vlade.

Ovu mogućnost predviđa Zakon o javnim nabavkama kada ne stigne nijedna prihvatljiva ponuda, a podrazumeva da naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo, neposredno pregovara o elementima ugovora s ponuđačima koji su prethodno učestvovali u javnoj nabavci.

Ministarstvo je pozvalo konzorcijum da se izjasni da li može da ponudi nižu cenu od prvobitne ali su oni, kako se navodi u dokumetanciji, ipak ostali pri svojoj prvoj ponudi.

Uprkos tome, s konzorcijumom turske firme Tasjapi i Milenijum tima potpisani su ugovori.

Takvu odluku Ministarstvo građevinarstva obrazlažilo je pozivajući se na član Zakona o javnim nabavkama koji propisuje da se posao može dodeliti i onome ko je ponudio cenu veću od procenjene, ako je ona uporediva sa tržišnom cenom.

Upravo ovu procenu o tržišnoj vrednosti, kako navodi Ministarstvo u dokumentaciji, radio je CIP.

Ugovori s firmom Tasjapi i Milenijum timom potpisani su 19. decembra 2018. na osnovu Zaključka koji je Vlada Srbije usvojila 14. decembra iste godine.

Vlasnik turske kompanije bio u pritvoru u Turskoj zbog sumnje u podmićivanje

Turska kompanija Tasjapi je na srpsko tržište, prema pisanju medija, ušla nedavno i to nakon potpisivanja niza memoranduma i sporazuma u maju prošle godine kada je delegacija Srbije, predvođena predsednikom Srbije, bila u poseti Turskoj.

Tom prilikom, potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji između Ministarstva i kompanije Tasjapi, a na osnovu njega pre više od tri meseca i Okvirni sporazum između Vlade Srbije i kompanije Tasjapi o saradnji na projektima infrastrukture, čiji deo je i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo.

Inače, vlasnik kompanije Tasjapi Emrulah Turanli bio je upleten u korupcijski skandal koji je izbio 2013. godine u Turskoj.

Naime, prema pisanju medija, upravo je Turanli bio jedan od trojice istaknutih biznismena koji su tada privredeni zbog sumnji u nezakonite radnje u vezi sa državnim tenderima i podmićivanjem.

Nekoliko ministara koji su u ovo bili umešani kasnije je podnelo ostavku, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ukinuo je istragu tvrdeći da je ovo bio montiran postupak iza kojeg stoji muslimanski propovednik Fetulah Gulen koji se od 1999. nalazi u egzilu u SAD.

Vlada bira najpovoljnijeg ponuđača

Podsetimo, zbog realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova, predstavnici države odlučili su da donesu leks specijalis, odnosno poseban zakon kojim bi se ovaj projekat proglasio projektom od nacionalnog značaja za Srbiju.

Donošenje ovakvih zakona podrazumeva da se, zarad višeg državnog interesa, primenjuje novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju.

Na ranije pitanje novinara Insajdera, zašto država u ovom slučaju donosi poseban zakon kojim se suspenduju važeći zakoni kao i da li postoji drugi način da se projekat sprovede, u Ministarstvu građevinarstva su naveli da je ovo najefikasniji način da se projekat ubrzano realizuje.

Zakon je Narodna skupština usvojila u maju 2018. godine, a kako je obrazlaženo, omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

Ovaj zakon takođe propisuje da se za sve poslove koji se odnose na ovaj zakon primenjuje otvoreni postupak javne nabavke propisan zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Ipak, zakon otvara mogućnost da se nabavke mogu sprovesti i u drugim postupcima, a u nekim slučajevima čak ne postoji ni obaveza pribavljanja mišljenja Uprave za javne nabavke o osnovanosti primene pregovaračkog postupka.

Najpovoljnijeg ponuđača, prema ovom Zakonu, bira Vlada na predlog komisije koja se obrazuje od članova više Ministarstava i institucija.

Najnovije vesti