Hapšenje i u Vranju zbog sumnje na malverzacije u izgradnji stanova za bezbednjake

Zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem, u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti, uhapšeni su zamenik generalnog direktora Instituta CIP i još četiri osobe, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Nišu, a prenosi RTS.

Hapšenje je sprovedeno na teritoriji Vranja i Beograda, saradnjom Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Nišu i UKP Odeljenja za borbu protiv korupcije, navedeno je na sajtu VJT u Nišu.

Slobode su, osim zamenika direktora CIP-a lišeni još jedan predstavnik CIP-a u Beogradu, kao nadzornog organa za više projekata koji se finansiraju iz budžeta Srbije, a odnose se na izgradnju stanova za bezbednjake, kao i još jedna osoba iz Beograda, službenik CIP-a.

Takođe, lišeni su slobode i jedna osoba iz Vranja, vlasnik preduzeća "Vodogradnja", zbog sumnje na izvršenje krivičnog dela "trgovina uticajem i davanje mita u obavljanju privredne delatnosti", kao i direktor ogranka kompanije "Tasjapi" u Srbiji, uhapšen u Beogradu, zbog sumnje na krivično delo "primanje mita u obavljanju privredne delatnosti".

Kako se navodi, na osnovu operativnih saznanja i dokaza prikupljenih u predistražnom postupku, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su četvrorica uhapšenih navodno zahtevali od kao vlasnika preduzeća "Vodogradnja" iznos od 20.000 evra kako bi njegovom preduzeću obezbedili poziciju podizvođača u obavljanju zemljanih radova i snabdevanja betonom u projektu izgradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Zbog toga je glavni izvođač takozvanih "grubih radova", tursko preduzeće "Tasjapi", zaključilo ugovor sa preduzećem "Vodogradnja" kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće navodno dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

Takođe, osumnjičeni, njih trojica, kao odgovorna lica Saobraćajnog instituta CIP koje po osnovu ugovora u ime Republike obavlja poslove nadzora na navedenim gradilištima, od osumnjičenog vlasnika Vodogradnje navodno su zahtevali taj novčani iznos kako bi, navodno, uticali na druga službena lica tog instituta da tokom vršenja nadzora na terenu ne evidentiraju eventualne propuste u pogledu kvaliteta betona koji se isporučuje i kvaliteta izvedenih radova.

U skladu sa dogovorom, osumnjičeni vlasnik Vodogradnje je 28. februara, u popodnevnim časovima, navodno predao jednom od osumnjičenih deo novčanog iznosa, odnosno 10.000 evra, koji novac je navodno pronađen kasnijim pretresom njegovih ličnih stvari.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati, u kom roku će ih saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu.

Najnovije vesti