Imunizacija protiv oboljenja koja izaziva papiloma virus od ponedeljka

Imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom (HPV), vakcinom Gardasil 9, počela je od ponedeljka 13. juna u Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine Doma zdravlja u Vranju, saopšteno je iz vranjskog Zdravstvenog centra.

Zavod za javno zdravlje Vranje je od ukupno 138 vakcina namenjenih Pčinjskom okrugu, Domu zdravlja Vranje dostavio 50 doza ove vakcine.

Prevencija oboljenja izazvanih HPV se sprovodi kroz primarnu prevenciju primenom opštih mera i imunizacijom u cilju smanjenja broja obolelih od HPV infekcija, sekundarnom prevencijom kroz skrining raka grlića materice radi ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja, ali i očuvanjem i unapređenjem zdravlja stanovništva sprovođenjem zdravstveno vaspitnih mera usmerenih na celu populaciju, kao i na grupe i pojedince pod rizikom.

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) je uvedena u 111 zemalja sveta u kojima živi manje od jedne trećine populacije devojčica (40 odsto svetske populacije u kojoj se registruje karcinom grlića materice).

Vakcinacija dečaka je uvedena u 40 zemalja.

Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji.

Ova intervencija je isplativa, pogotovo u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

Gardasil 9 je devetovalentna HPV9 vakcina, odobrena od strane FDA 2014. godine, a od strane EMA-e 2015. godine.

Stavljena je na listu B Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje 2022. godine.

Odobrena je za primenu kod žena i muškaraca uzrasta 9 godina i starijih za prevenciju premalignih i malignih lezija cerviksa, vulve, vagine i anusa i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV.

Smatra se da HPV vakcine podstiču stvaranje dugovečnih ćelija imunskog sistema (memorijski-B limfociti) koji nakon ponovnog kontakta s odgovarajućim antigenom dovode do snažnog imunog odgovora i sprečavaju infekciju.

Vakcine nemaju terapijski efekat na postojeću infekciju ili bolest, iako je visoka efikasnost kod osoba bez evidentirane infekcije HPV tipovima dokazana u kliničkim ispitivanjima.

Najnovije vesti