Imovinske karte funkcionera sa juga: Tončev najimućniji, niko nema štednju

Svi javni funkcioneri u Srbiji, pa i oni iz Vranja i Pčinjskog okruga, imaju obavezu prijavljivanja prihoda, pokretne i nepokretne imovine, depozita, štednih uloga i druge imovine koju poseduju Agenciji za sprečavanje korupcije, najkasnije mesec dana od izbora na funkciju.

Sudeći prema dostupnim imovinskim kartama najimućniji funkcioner sa ovih prostora je Novica Tončev (SPS) iz Surdulice, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za razvoj nerazvijenih opština.

Tončev je izveštaj o svojoj imovini poslao nakon izbora na najnoviju funkciju u vlasti, 25. novembra prošle godine.

Iz njega se vidi da on ima ministarsku platu od 116.905 dinara, ali i još 106.000 dinara mesečno (koje prima od aprila 2016) kao potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Od nepokretne imovine poseduje dva trosobna stana (80 i 72 kvadrata).

Osnov sticanja kod prvog je prenos iz Građevinske radnje Tončev, a kod drugog kupovina.

Od poslovnog prostora ima stovarište (22,5 ha) i strugaru od 58 ari, stečene prenosom iz Građevinske radnje Tončev.

Iz sopstvenih sredstava ima izgrađenu i prijavljenu porodičnu kuću od 120 kvadrata.

Ima i kupljenu kuću od 118 kvadrata i zemljište od 4,27 ari.

Po ugovoru o zajedničkoj izgradnji u vlasništvu ima lokal od 122 kvadrata.

Pokretne stvari tipa automobil, Tončev nema prijavljene, a u njegovom izveštaju navodi se i da nema štedne uloge u bankama.

Kada je reč o državnim sekretarima iz Vranja i okolnih opština za trenutno politički najuticajnijeg od njih, Dragana Stevanovića Bosketa (SNS), koji je kao i Tončev iz Surdulice a radi u Ministarstvu privrede, na sajtu Agencije poslednji izveštaj postavljen je 3. decembra 2020. godine.

Uvidom u dokument može se videti da Stevanović kao državni sekretar ima neto platu od 106.000 dinara, a da još 54.040 dinara prihoduje mesečno kao predsednike Vladine Komisije za javno privatno partnerstvo.

Iz imovinske karte koju je Agenciji podneo Stevanović vidi se još i da ima trosoban stan od 72 kvadrata čiji je vlasnik i koga je stekao kupovinom.

Od pokretnih stvari koje podležu registraciji državni sekretar iz Surdulice prijavio je automobil škoda superb (godište 2019) koga je takođe stekao kupovinom.

Prema imovinskoj karti (prijavljeni izveštaj od 25. decembra 2020) državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Antića (SPS) iz Vranja on mesečno prihoduje 241.000 dinara.

Sto deset hiljada mu je osnovna plata u Ministarstvu u kojem radi, a od istog organa mesečno ima 55.000 na ime naknade za odvojen život i još 36.000 za zakup stana u Beogradu.

Takođe, u jednom drugom ministarstvu, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Antić je od 16. januara 2018. godine član dve komisije (jedne za polaganje državnog stručnog ispita i druge za polaganje ispita za inspektore) gde za članstvo mesečno plaća po 20.000 - ukupno 40.000 dinara.

Od nepokrtne imovine Antić je prijavio stan od 81 kvadrata, dok pokretnu imovinu i štedne uloge prema izveštaju nema.

Saša Stevanović, državni sekretar iz Vranja koji radi u Ministarstvu finansija, podneo je izveštaj o imovini i prihodima 16. januara 2021. godine i prema tom dokumentu i podacima dostupnim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije ima mesečna primanja od 202.201 dinar.

Osnovna plata u ministarstvu mu je 109.000 dinara, a mesečno zarađuje i kao član Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine (53.201 dinar) i kao nastavnik na Akademiji strukovnih studija Šumadija u Kragujevcu još 40.000.

U svom vlasništvu ima prijavljen jednoiposoban stan od 39 kvadrata kupljen na kredit, automobil "fiat bravo" iz 2009 (osnov sticanja kupovina), dok štedne uloge i depozite u bankama prema izveštaju nema.

Što se tiče narodnih poslanika u Skupštini Srbije sa ovog područja Nevenka Kostadinova (SNS) iz Bosilegrada u avgustu prošle godine prijavila je mesečnu poslaničku platu od 116.018 dinara, vlasništvo nad lokalom od 30 kvadrata i automobilom mercedes iz 2003. koje je stekla kupovinom.

Nenad Mitrović (SNS) iz Bujanovca podneo je izveštaj u avgustu 2020.

Po njemu ima poslaničku platu od 120.000 dinara, te dodatni neto prihod od 16.000 dinara mesečno koji dobija kao odbornik u Skupštini Bujanovca.

Ima u vlasništvu polovinu porodične kuće od 150 kvadrata stečene nasledstvom, kao i po pola šume (0,3 ha) i pašnjaka (0,2 ha), a samostalni je vlasnik njive od pola hektara (sve stečeno nasledstvom).

Ima i automobil BMW 5 iz 2000. godine koji je sam kupio. Izjasnio se da nema štedne uloge u bankama.

Kada je reč o Vranjancima, Momir Stojilković (nekada SNS, sada Karićev SSP) ne prima poslaničku platu; od nepokretne imovine stečene nasledstvom prijavio je u avgustu 2020. porodičnu kuću od 140 kvadrata i dve njive (ukupne površine oko 40 ari), te od pokretne imovine automobil "citroen C5" proizveden 2015. i stečen kupovinom.

Slaviša Bulatović, poslanik SNS iz Vranjske Banje, prijavio je 6. aprila ove godine da ima poslaničku platu 89.102 dinara, dok prema izveštaju koji je podneo drugu imovinu nema.

Milan Ilić, njegov partijski kolega iz Vranja, prijavio je 1. septembra prošle godine poslaničku zaradu od 116.019 dinara mesečno. Drugu imovinu na svoje ime nema.

Narodni poslanici Šaip Kamberi (PDD) iz Bujanovca i Nenad Krstić (SNS) iz Trgovišta nemaju ažurirane podatke u bazi na veb sajtu Agencije, što ne znači da nisu poslali prijave jer se u agenciji često kasni sa apdejtovanjem baze.

Dostupne su javno jedino njihove prijave iz 2016. godine kada su obavljali druge javne funkcije (bili su predsednici svojih opština).

Kada je reč o javnim funkcionerima u Vranju, gradonačelnik Slobodan Milenković (SNS) je avgusta prošle godine prijavio neto zaradu od 110.000 dinara.

Takođe, kako piše u izveštaju na sajtu Agencije kao doktor medicine - specijalista po osnovu angažmana za medicinska veštačenja i lekarske usluge prihoduje i dodatan novac - 8.000 od Ministarstva pravde po svakom medicinskom veštačenju, a kao lekar četiri puta po 4.000 mesečno od Doma zdravlja u Trgovištu i 13.000 mesečno od Zdravstvenog centra u Vranju.

Od nepokretne imovine prijavio je porodičnu kuću površine 461 kvadrat stečenu nasledstvom i automobil "fiat punto" iz 2009. godine stečen kupovinom. Štedne uloge u bankama nema.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović (SNS) prema imovinskoj karti od 28. avgusta 2020. ima od imovine prihode u vidu mesečne plate od 103.000 dinara i dvosoban stan od 57 kvadrata u svom vlasništvu, stečen kupovinom.

ZAKON

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije organ javne vlasti koji je izabrao, postavio ili imenovao javnog funkcionera o tome, odnosno o prestanku javne funkcije obaveštava Agenciju u roku od 15 dana od dana stupanja na javnu funkciju, odnosno prestanka javne funkcije. Javni funkcioner podnosi, u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja Agenciji izveštaj o svojoj imovini i prihodima, imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu prema stanju na dan izbora, postavljenja ili imenovanja. Javni funkcioner koji je po prestanku javne funkcije odmah ponovo izabran, imenovan ili postavljen ne podnosi ponovo Izveštaj ako nema promene podataka iz prethodnog Izveštaja, ali je dužan da o tome obavesti Agenciju u roku od 30 dana od dana ponovnog izbora, postavljenja ili imenovanja. Izveštaj podnosi i lice kome je prestala javna funkcija u roku od 30 dana od dana prestanka javne funkcije, prema stanju na dan prestanka javne funkcije. U postupku provere imovinskog stanja Agencija​​ ocenjuje da li postoji nesaglasnost između podataka iz Izveštaja i stvarnog stanja ili nesaglasnost između uvećane vrednosti imovine i prijavljenih prihoda. U slučaju da postoji nesaglasnost Agencija poziva javnog funkcionera ili lica iz člana 68. stav 1.​​ ovog zakona da se u roku od 15 dana izjasne o razlozima nesaglasnosti. Ako pri proveri Izveštaja posumnja da javni funkcioner prikriva stvarnu vrednost svoje imovine ili prihoda Agencija može zahtevati da joj povezana lica neposredno podnesu podatke o​​ svojoj imovini i prihodima u roku od 30 dana od dana prijema zahteva. Kad utvrdi da postoji nesaglasnost, Agencija obaveštava nadležni organ radi preduzimanja mera iz njegove nadležnosti. Organ iz stava 4. ovog člana dužan je da u roku od tri meseca od​​ dana prijema obaveštenja upozna Agenciju o preduzetim merama.

Načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković (SNS) prijavio je 25. januara ove godine da prima načelničku platu od 73.907 dinara i da nikakve druge imovine nema.

Dejan Tričković (SNS), predsednik SKupštine grada Vranja, u septembru prošle godine prijavio je platu od 107.727 dinara, kuću sa pomoćnim objektom ukupne površine 138 kvadrata po osnovu ugovora o poklonu i automobil "citroen C4" (2005. godište) koji je stekao kupovinom.

Tričković je prijavio i da ima 16,52 odsto udela u Veterinarskoj stanici Vranje, ukupne nominalne vrednosti 679.622 dinara.

Predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić (SNS) u septembru 2020. godine prijavio je mesečnu platu od 79.539 dinara i automobil "opel vektra" iz 2000. godine kao jedinu imovinu u svom vlasništvu.

Plate predsednika opština

Vladimir Zaharijev (Bosilegrad) - 97.752 dinara

Aleksandra Popović (Surdulica) - 99.506 dinara

Nagip Arifi (Bujanovac) - 95.928 dinara

Goran Mladenović (Vladičin Han) - 93.374 dinara

Dragan Sentić (Vranjska Banja) - 79.539 dinara

Ardita Sinani (Preševo) - nema podatka

Miljana Zlatković (Trgovište) - nema podatka

Najnovije vesti