Idilične slike sa Vlasinskog jezera FOTO

Fotoreporter portala Vranje News zabeležio je u nedelju idilične prizore sa Vlasinskog jezera i Vlasine, bisera Srbije kada je reč o prirodnim lepotama.

Bogatstvo ovog područja osim jezera čine planine, klisure, vodopadi, izvorišta vode, reke, flora i fauna, blagonaklon uticaj klime, a ponajviše tišina planinske prirode koji Vlasinu čine idealnim mestom za boravak u gotovo svim godišnjim dobima.

U nedelju oko podneva, u danu koji predstavlja pravu najavu dolazećeg proleća, zabeležena je na Vlasini temperatura od 5 stepeni Celzijusa, dok je najniža bila rano jutros oko pola 6 kada je bilo minus 12.

Vreme je tokom dana sunčano i vedro, pa su svi koji su u nedelju posetili Vlasinu mogli da uživaju u njenoj lepoti.

Prema podacima najsavremenije automatske meterološke stanice, koja je nedavno instalirana u blizini jezera, u nedelju je tamo duvao slab jugozapadni vetar brzine jednog metra u sekundi, dok je vlažnost vazduha 27 procenata.

Jezerska voda je u nedelju najvećim delom zaleđena, zbog vrlo niskih noćnih temparatura.

Zato su trenutno "usidrene" atrakcije Vlasinskog jezera - plutajuća tresetna ostrva, inače raštrkana po vodenoj površini, čije se boje razlivaju od svetlo sive do tamno plave, pružaju neponovljiv doživljaj.

Ova akumulacija je najviše (po nadmorskoj visini - 1.200 metara) i najveće veštačko jezero u Srbiji, poznato po čistoj vodi u kojoj se ogledaju nepregledne šume i planine koje ga okružuju.

U njega se ulivaju reke i rečice Vlasina, Vrla, Jerma, Božička, Lisinska i Ljubotenska reka, te Strvna i Čemerčica sa svojih više od sto pritoka.

Vlasinsko jezero je bogato ribom raznih vrsta, a najviše somom, šaranom, grgečom i pastrmkom.

Predeo je turistički nerazvijen i predstavlja neotkriveni dragulj – pravo mesto za sve koji žele da odmor provedu u miru, daleko od galame i užurbanosti svakodnevice i velikih turističkih centara.

Jezero je okruženo nestvarnim prirodnim lepotama planinskih predela Čemernika i Vardenika.

Osim pravog raja za pecanje i rekreaciju svih vrsta na potezu Vlasine mogu uživati i svi zaljubljenici u prirodu, izučavanje ptica i životinjskih vrsta.

Prvi zapisi o jezeru su iz 18. veka.

Najnovije vesti