I Velikić gost Svetosavske nedelje u Vranju

U sali Periodike Biblioteke Bora Stanković u Vranju u sredu 22. januara biće održani književno veče pisca Dragana Velikića, saopšteno je iz ove javne ustanove.

Velikić će promovisati svoj najnoviji roman "Adresa".

To je priča o teskobi glavnog junaka ovog romana Vladana Todorovića, ali i o teskobi grada u kome živi – Beograda.

- Po zanimanju dokumentarista u pošti, Todorović hodajući Beogradom dokumentariše proces razaranja grada u kome živi.

Velikić u "Adresi" daje presek društvenih i političkih zbivanja u Beogradu, sve od turskih vremena, pa do danas - kaže se u najavi promocije.

- Volt Vitmen u Beogradu, Bora Stanković pod emigracijom, streljanje stripadžije, nadrealisti u Vrnjačkoj Banji, prvi srpski supermen Aleksić zubima zaustavlja avion!

Sve je to, i još mnogo šta intrigantno i zapaljivo složeno u Velikićevom romanu.

Koji, ne slučajno, ali sa dvosmislenim namerama ima podnaslov "beogradski roman".

Zabavna, gorka, opominjuća knjiga - napisao je o najnovijem Velikićevom romanu filmski i književni kritičar Milan Vlajčić.

OPUS

Velikić je napisao romane Via Pula (1988 – Nagrada Miloš Crnjanski), Astragan (1991), Hamsin 51 (1993), Severni zid (1995 – stipendija Fonda Borislav Pekić), Danteov trg (1997), Slučaj Bremen (2001), Dosije Domaševski (2003), Ruski prozor (2007 – Ninova nagrada za najbolji roman godine, nagrada Meša Selimović za najbolju knjigu godine, Srednjoevropska nagrada za književnost), Bonavia (2012), Islednik (2015 – Nagrada Kočićevo pero, Ninova nagrada za najbolji roman godine, Vitalova nagrada). Potom i knjige priča Pogrešan pokret (1983), Staklena bašta (1985), Beograd i druge priče (2009), te knjige eseja YU-tlantida (1993), Deponija (1994), Stanje stvari (1998), Pseća pošta (2006) O piscima i gradovima (2010).

Biblioteka se pridružuje učešću u organizaciji događaja u sklopu "Svetosavske nedelje", pa će u okviru predstojeće manifestacije u sredu organizovati i predavanje "Studenički tipik" prof. dr Maje Anđelković od 13 časova.

Manastir Studenica objavio je početkom godine kapitalno trojezično izdanje "Studeničkog tipika" Svetog Save čiji su urednici prof. dr Maja Anđelković i arhimandrit dr Tihon Rakićević.

Na 539 strana knjige nalazi se novi prevod tipika sa srpskoslovenskog na srpski jezik koji je uradila dr Maja Anđelković, a potom i prevodi na engleski (doc. dr Jasmina Teodorović) i ruski jezik (Svetlana Luganska), što je novina u štampanju kapitalnih dela jednog naroda.

Uz prevod je publikovana i uvodna studija "Studenički tipik Svetog Save", Registar biblijskih, bogoslužbenih i svetootačkih uporednih mesta, kao i Fototipsko izdanje "Studeničkog tipika“.

Tradicionalna prosvetna, kulturna i duhovna manifestacija "Svetosavska nedelja" u Vranju biće održana od utorka 21. do ponedeljka 27. januara.

Manifestaciju će u utorak u 19 časova u sali Pozorišta Bora Stanković otvoriti gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

PROFIL

Dragan Velikić (Beograd, 3. jul 1953) je srpski književnik. Dvostruki je dobitnik Ninove nagrade. Odrastao je u Puli. Diplomirao je svetsku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92 - "Samizdat B92". Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas i Reporter. Od 2005. do 2009. godine bio je ambasador Srbije i Crne Gore, odnosno Republike Srbije u Republici Austriji. Nedavno je objavio da napušta Udruženje književnika Srbije. Piše romane, priče, eseje, publikuje knjige izabranih intervjua. Preveden je na petnaestak evropskih jezika.

Wikipedia

Najnovije vesti