I Forneti kod Lepe Brene došli na red za uklanjanje (FOTO, VIDEO)

Komunalna inspekcija naložila je uklanjanje još jednog kioska u najstrožem centru Vranja, u kome je radio prehrambeni objekat "Forneti", u Ulici Stefana Prvovenčanog, preko puta kompleksa zgrada "Lepa Brena".

Rešenje o uklanjanju zakupci su dobili 1. avgusta.

Kiosk je uklonjen sa obrazloženjem inspekcije da vlasnik, koji obavlja trgovinsku delatnost prodaje hrane, nema odobrenje nadležnog organa za postavljanje objekta, a pravni osnov za uklanjanje bila je odluka Grada Vranja o razmeštaju manjih montažnih objekata iz januara ove godine.

Na ovom prostoru, navodno, trebalo bi da nikne javna zelena površina ili kako se ranije nezvanično govorilo, mali trg sa travnjakom, klupama i fontanom.

Zakupci gradskog građevinskog zemljišta - vlasnici montažnih objekata u Vranju, protestvovali su još u martu ispred zgrade Skupštine grada, nezadovoljni Odlukom o usvajanju plana postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada koju je 15. januara usvojilo Gradsko veće.

Ta odluka predviđa potpuno uklanjanje za 30 odsto objekata, pretežno na najatraktivnijim lokacijama u gradu, a za ostatak javno nadmetanje-licitaciju za zakup zemljišta na novi višegodišnji period.

Razlog nezadovoljstva preduzetnika, od kojih većina vodi privatni biznis na vaj način duži niz godina, neki i duže od dve decenije, je taj što je lokalna vlast ceo plan razmeštaja i namere organizovanja licitacije za pomenute lokacije građevinskog zemljišta, sprovela, kako su naglasili, bez znanja aktuelnih zakupaca i ponude bilo kakve alternative za očuvanje biznisa od koga izdržavaju vlastite i porodice zaposlenih radnika.

Nije im pomoglo ni potpisivanje peticije.

- Ako govorimo o oko 150-200 montažnih objekata, koliko ih je bio do tog momenta u Vranju na raznim lokacijama, onda se mora imati u vidu da se ne govori o trafikama, mini lokalima, na kraju krajeva ni o zemljištu, već o ljudima koji ostaju bez prihoda i plata, ukazuju zakupci - oglasili su se nakon gradske odluke udruženi lokalni zakupci montažnih objekata.

Vlast je, međutim, i psole nekoliko rundi pregoovra, nastavila da uklanja montažne objekte, sa obrazloženjem da grdske odluke "moraju da se sprovode".

Preduzetnici kažu da je reč o cifri od oko 600 ljudi, koji su direktno uključeni u poslovanje montažnih objekata, a potencijalno verovatno i do 2.000 , ako se računaju članovi porodica, čija egzistencija zavisi od toga da li će njihovi najbliži i dalje primati plate ili ne.

Najnovije vesti