Hor vranjske muzičke škole apsolutni pobednik festivala dečjih horova Srbije

Hor Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju apsolutni je pobednik Republičkog Festivala horova dece i mladih FEDEHO, koji je u četvrtak i petak održan na Velikoj sceni Donka Špiček u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, potvrdila je za Vranje News Aleksandra Savić, dirigentica hora i profesorka ove škole.

Vranjski hor, kao najbolji na ovom festivalu po mišljenju stručnog žirija, učestvovaće na ovogodišnjoj Međunarodnoj manifestaciji dece Radost Evrope.

Vranjanci su nastupali uz pratnju orkestra vranjske škole koji su činili profesori i učenici.

Kako je najavljeno, proglašenje pobednika festivala u svim žanrovima biće u subotu.

Ovogodišnji FEDEHO okupio je šesnaest horova iz cele Srbije – osim iz Vranja i iz Jagodine, Kraljeva, Prokuplja, Zrenjanina, Paraćina, Bečeja, Jajinaca, Pančeva, Požarevca, Obrenovca, Sopota, Kule i Beograda.

Stručni žiri činili su Vera Carina, Kristina Višić Parezanović i Aleksandar Sekulić.

Pored nagrade za najbolji hor u subotu će biti dodeljene i specijalne nagrade za scenski nastup, najbolje izvedenu kompoziciju i najboljeg dirigenta.

Dodeliće se i nagrada žirija publike koji su činili učenici iz nekoliko beogradskih škola.

Inače, Festival FEDEHO okuplja horove osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove pri državnim i privatnim institucijama.

Učesnici festivala imaju priliku da uz zabavu i upoznavanje sa svojim vršnjacima jedni drugima prezentuju talenat, uporede muzička dostignuća i pokažu se u muzičkom žanru u kom su najbolji.

Cilj festivala je afirmisanje dečje horske muzike, scenskog muzičkog izvođenja i popularisanje horske muzike kao deo našeg kulturnog nasleđa.

Urednica festivala je mr dirigovanja Nevena Ivanović, dirigent Hora Dečjeg kulturnog centra u Beogradu.

Najnovije vesti