Holandska policija nudi 20.000 evra za informaciju o Gokčetovom ubici (VIDEO)

Holandska policija raspisala je nagradu od 20.000 evra za infiormaciju koja bi mogla da je odvede do ubice Gorana Tasića Gokčeta, Vranjanca koji je 15. marta ove godine ubijen u Amsterdamu, objavljeno je u skoro osmominutnom prilogu jedne holandske televizije koji je postavljen na Youtube-u.

U prilogu se navodi da je Tasić tog dana ubijen nakon što je proveo tek sat vremena u Holandiji, odnosno u Amsterdamu, gde je doputovao iz Švedske.

Navodi se da je Tasić 15. marta ove godine avionom sleteo iz Stokholma na aerodrom Šipol u Amsterdamu i prikazuju se snimci sa video nadzora njegovog iskrcavanja, odnosno kretanja aerodromskim prostorom.

U prilogu se spekuliše kako je, za razliku od Amsterdama, Tasić bio veoma poznat u Srbiji i da je važio za „kontraverznog biznismena“. Pominje se njegov politički, ali i finansijski angažman, kroz vlasništvo nad FK Vranjska Banja, kao i detalji iz krivičnog dosijea.

U rekonstrukciji zbivanja od 15. marta, kada je sleteo u Amsterdam, opisuje se da je Tasić sa aerodroma otišao do taksiste i pokazao mu preko mape na telefonu kuda da ga vozi.

Destinacija je bila u zapadnom delu Amsterdama, Piet Mondriaanstraat.

- To je mesto gde je Tasić imao zakazani sastanak. Reč je o ćorsokaku, na čijoj je jednoj strani gradilište, a na drugoj stambena zgrada.

Vozaču taksija upalo je u oči da je Tasić stalno bio zauzet svojim telefonom.

Posle dvadesetominutne vožnje stigli su na lice mesta, bilo je oko 22.10 časova.

Goran je sat vremena u Holandiji i na mestu gde ga je dovezao taksista čeka na sastanak, na pločniku ispred stambene zgrade.

Ubrzo nakon odlaska taksija, stanari su čuli pucnje sa tog mesta i potom videli čoveka kako nepomično leži na ulici, sa plavim koferom pored njega.

Radilo se o Goranu Tasiću, za koga je policija kasnije istragom utvrdila da je upucan desecima metaka – navodi se u prilogu holandske televizije, uz napomenu da je ubrzo nakon dovoženja preminuo u jednoj od amsterdamskih bolnica.

Predstavnica policije, sagovornica u prilogu, navodi da je Tasić najverovatnije svesno namamljen u ovaj miran kraj Amsterdama, da bi tamo bio upucan, jer je upravo na tom mestu bio laka meta.

- Uveče je tamo tako mirno, da ga je ubica verovatno bez problema mogao pratiti.

Ključno je, stoga, pitanje s kim je te večeri imao zakazan sastanak.

Zato činimo sve što je u našoj moći kako bismo to saznali, ali to nije nimalo lak zadatak i to još uvek ne znamo – rekla je predstavnica amsterdamske policije.

Inspektorka u prilogu objašnjava da je, kontaktima sa kolegama u Srbiji, holandska policija došla u posed saznanja da je Tasić navodno „bio uključen u poslove sa drogom na relaciji Holandija – Skandinavija, da je redovno dolazio u Amsterdam.

Čak i da je nedelju dana pre ubistva takođe bio u Amsterdamu, uz pretpostavku da je nekakav sukob u vezi sa trgovinom narkoticima bio fatalan po Gokčeta.

- Pošto se mnogo družio sa ljudima iz Srbije, pretpostavljamo i da su počinilac ubistva ili više njih, takođe iz Srbije - navela je holandska istražiteljka, naglašavajući da se traga ne samo za počiniocima, već i za nalogodavcima ubistva.

U drugom delu priloga navodi se jedna stvar koja bi mogla da olakša istragu, jer je, kako se navodi, počinilac napravio krupnu grešku.

- Jedan svedok je video ubicu prilikom bekstva, putem pored koga prolazi širok kanal ispunjen vodom.

Čuo je pljusak, kao da nešto pada u vodu.

Policija je na osnovu tog svedočenja, te iste večeri dovela ronioca radi pretrage terena i na dnu kanala pronašla poluautomatski pištolj kojim je Tasić ubijen.

Ustanovljeno je da je reč o pištolju „Agram luger“, kalibra 9 milimetara.

Oružje se nalazi na forenzičkom institutu u Amsterdamu i policija se nada da bi moglo obezbediti važan trag u istrazi koji ih može odvesti do izvršioca ubistva.

U prilogu holandske televizije navodi se da policija prati tragove koji bi mogli voditi do osoba koje su pružale logistiku prilikom izvršenja ovog ubistva.

U tom smislu, amsterdamsku policiju veoma zanima ko je muškarac koji je ubrzo nakon likvidacije prošao tunelom za pešake ispod autoputa A10, u pravcu Ramada hotela u Amsterdamu.

- Mislimo da bi on mogao imati veze sa ubistvom.

Nosio je crnu, sjajnu jaknu, od materijala sličnog najlonu, sa kapuljačom koje je, pretpostavlja se, deo duksa koji je imao ispod jakne – navodi policijska istražiteljka u prilogu holandske TV.

Na kraju priloga pozivaju se svi koji imaju bilo kakvu informaciju o ovom slučaju da se obrate policiji i podseća da policija za informacije koje bi rasvetlile ubistvo plaća 20.000 evra.

Najnovije vesti