Hitno potrebna pomoć COVID bolnici u Surdulici

Vranje - Kampanju prikupljanja hitne pomoći Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici pokrenuo je Odbor za ljudska prava u Vranju preko linka na portalu donacije.rs.

Reč je o bolnici koja se nalazi u sistemu COVID bolnica Srbije, a pomoć je, kako se navodi, urgentno potrebna lekarima, medicinskom osoblju i pacijentima inficiranim koronavirusom.

Surduličkoj COVID bolnici su trenutno potrebni oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih, jer se iz dana u dan povećava broj obolelih.

Nova donirana oprema, taksativno navedena preko stranice i linka s početka teksta, biće namenski korišćena u delu COVID bolnice i doprineće efikasnijem lečenju COVID pozitivnih bolesnika, ali i održanju bezbednog rada i lečenja neinficiranih pacijenata.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr Slaviša Kostić naveo je da je početni kapacitet za zaražene virusom COVID-19 bio 32 kreveta, ali da je do 9. jula kapacitet dupliran i u potpunosti popunjen.

Sada su u Surdulici smeštena 63 pacijenta sa teškim oblicima upale pluća, što je "maksimalni kapacitet za COVID bolesnike".

KAKO POMOĆI

1. Online preko platforme https://www.donacije.rs/projekat/korona-virus-surdulica/

2. Slanjem SMS poruke na 7300 (cena je 200 RSD) - sredstva od SMS-a će biti na raspolaganju tek po naplati i prenosu, najkasnije u roku od tri meseca.

- Reagujići na poziv Odbora za ljudska prava u Vranju, koji je pokrenuo projekat hitne podrške ovoj bolnici, oglasio se ugledni biznismen i filantrop Milan Marković iz Velike Britanije i najavio kupovinu četiri rashladna uređaja za važne lekove u ovoj regionalnoj ustanovi.

Donacija će biti uručena u utorak 14. jula u Surdulici - najavljeno je iz Humanitarne fondacije Milana Markovića.

DNEVNO I DO 40 PREGLEDA

Odlukom Ministarstva zdravlja od 29. juna 2020. godine Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici ušla je u sistem COVID bolnica Srbije. Ovo je peta COVID bolnica u sedam opština Pčinjskog okruga (četiri su u okviru Zdravstvenog centra u Vranju). Lekarski tim za celu bolnicu u Surdulici čini 9 lekara specijalista, od kojih je njih četvoro angažovano na COVID odeljenju, što tamošnji zdravstveni radnici, kako navode iz Odbora, "zbog sve veće broja pacijenata i manjka opreme sve teže podnose". U surduličkoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, trenutno su i 64 pacijenata koji nisu zaraženi virusom COVID-19. U ambulanti se dnevno pregleda i više od 40 pacijenata sa područja sedam opština juga Srbije. Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici osnovana je 24. avgusta 1924. godine, uz podršku Kralja Aleksandra Karađorđevića, i od tada je nenametljivo postala resepektabilna i jedina zdravstvena ustanova na jugu zemlje, u kojoj se leče pacijenti kako sa područja juga Srbije, tako i Kosovskog pomoravlja.

Najnovije vesti