HILJADU DANA blokade Simpa, Jumko TONE sve dublje

Finansijska blokada kompanije Simpo u ovom momentu iznosu 195,8 miliona dinara (1,6 miliona evra) i manja je za 15 miliona dinara u odnosu na 3. januar 2018, govori baza podataka Narodne banke Srbije (NBS).

Simpo je neprekidno u blokadi od 14. jula 2017. godine ili 227 dana, a od 18. februara 2015. godine kompanija ima skoro 1.000 dana provedenih u finansijskoj blokadi, bez mogućnosti da posluje preko svog računa.

„Jumko“, koga je država poslednjih godina neprekidno održavala na veštačkim plućima konstantnim subvencijama i povlašćenim položajem u dobijanju poslova za Vojsku i MUP, uvećao je blokadu u odnosu na 3. januar ove godine za 40 miliona dinara, pa ona sada iznosi 490,1 milion dinara (ili oko 4,1 milion evra).

Račun „Jumka“ blokiran je godinama.

Za „Jumko“ od 18. januara ove godine postoji i mera obezbeđenja u vidu zabrane prenosa po prethodnom stečajnom postupku, vidi se iz Jedinstvenog registra računa dužnika u prinudnoj naplati NBS.

Obe kompanije su u većinskom državnom vlasništvu.

Prema srazmeri kapitala i gubitaka u poslovanju, kompanije “Simpo” i “Jumko” su na top listi 100 najgorih firmi u Srbiji.

Najnovije vesti