Haradinaj Hanu: Međusobno priznanje uslov za ukidanje taksi

Predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj objavili su na društvenim mrežama da su u Mihnenu razgovarali sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom o dijalogu s Beogradom.

- Proces dijaloga je neophodan i kosovska državna delegacija sa mandatom i legitimitetom biće predstavljena u skladu sa našom platformom za dijalog.

Kosovo je spremno - naveo je Haradinaj na Tviteru nakon sastanka sa Hanom, s kojeg je objavio i fotografije.

On je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da Kosovo, kako tvrdi, uživa slobodno tržište, "ne samo između Kosova i Srbije, već širom Zapadnog Balkana".

Haradinaj je rekao i da se "raduje" vremenu kada ne bude bilo tarifa, ali je naglasio da su "poštovanje i uzajamno priznanje preduslov da se to postigne".

On je naveo i da je Hanu, u prisustvu zamenika premijera Bedžeta Pacolija, preneo i da je Priština posvećena tome da bude "verodostojan partner regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa" kada joj se, kako je naveo, "ne uskraćuje pravo da deluje kao nezavisna i suverena država".

Haradinaj je rekao i da je Hanu rekao da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i da je "nepravedno i dalje izolovano" po tom pitanju.

TAČI: Sveobuhvatan sporazum Kosova i Srbije

Oglasio se o ovom susretu i Tači, koji je naveo da je sa evropskim komesarom za proširenje razgovarao o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima i sporazumu sa Beogradom.

- Sa evropskim komesarom za proširenje Hanom razgovarali smo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima za naše građane i potrebi postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije - napisao je Tači posle susreta sa Hanom na Fejsbuku, a preneo RTK2.

Najnovije vesti