Hapšenje članova grupe za krijumčarenje migranata i na području Hana

Vranje - Hapšenje na području Vladičinog Hana sprovedeno je u sklopu privođenja članova organizovane kriminalne grupe koja je preko Srbije i Hrvatske krijumčarila iregularne migrante do zemalja Zapadne Evbrope, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Nije saopšteno da li je na području Hana uhapšena jedna ili više osoba.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i pripadnicima nemačke policije uhapsili su pet članova organizovane kriminalne grupe koji su, kako se sumnja, uz novčanu naknadu od 6.000 do 10.000 evra (po grupi od tri osobe) prokrijumčarili najmanje 15 iregularnih migranata do Austrije i Nemačke", navodi se u saopštenju.

Nakon višemesečne istrage hapšenje je sprovedeno na području Hana, Novog Sada, Zrenjanina i Aranđelovca.

Uhapšeno je pet osoba (godišta 1979, 1981, 1985, 1986 i 1989).

"Oni se terete da su, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, od 15. februara do 2. jula ove godine organizovali nedozvoljen tranzit migranata preko teritorije Srbije, nedozvoljen prelaz državne granice između Srbije i Hrvatske, njihov prevoz preko teritorije Hrvatske i dalje do Austrije i Nemačke", navode iz MUP-a.

Jedan od osumnjičenih je, kako se kaže, "na teritoriji opština Novi Sad i Vrbas organizovao prihvat ilegalnih migranata, njihov smeštaj i skrivanje u tovarnim delovima kamiona, nakon čega su ih prevozili u Hrvatsku, izbegavajući graničnu kontrolu".

"Članovi organizovane kriminalne grupe su novac međusobno delili u zavisnosti od uloga koje su imali u krijumčarenju ilegalnih migranata", dodaje se.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija osumnjičenih policija je pronašla 14 telefona, oko 1.850 evra i dva automobila.

"Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu", piše u saopštenju.

Najnovije vesti