Han rešava problem pijaće vode vodozahvatom sa Jelašničke reke VIDEO

Jedan od dva velika projekta opštine Vladičin Han u 2020. godini, pored izgradnje saobraćajne petlje autoputa kod sela Gramađe, biće i projekat vodozahvata i vodosnabdevanja opštine sa Jelašničke reke - izjavio je predsednik hanske opštine Goran Mladenović.

- Meštani Jelašnice i ljudi iz mesne zajednice su zadovoljni i blagonaklono gledaju na ovaj projekat jer bi on, pored vodosnabdevana Vladičinog Hana, podrazumevao i izgradnju kanala za navodnjavanje u tom selu.

Tako da su stanovnici Jelašnice jednako zainteresovani za realizaciju tog projekta kao i mi - kazao je Mladenović.

On je podsetio da je plan "Srbijavoda" takav da su opštine Vladičin Han, Surdulica i Bosilegrad upućeni za vodosnabdevanje na sliv Vlasine i vlasinskih reka, a Vranje, Bujanovac i Preševo na Branu Prvonek.

- Gledao sam projekat za vodosnabdevanje sa Jelašničke reke i ja sam njime fasciniran.

Brana bi trebalo da bude visine 15 metara, tu će se formirati akumulaciono jezero i opština Surdulica dobiće prelepu turističku lokaciju.

Ekosistem neće biti ugrožen.

Lično sam vrlo zainteresovan za realizaciju takvog projekta i učiniću sve da do njegove implementacije dođe.

To bi bila kruna dosadašnjeg rada i mog angažmana na čelu hanske opštine - rekao je Mladenović.

Voda sa brane išla bi novoizgrađenim cevovodom do fabrike za prečišćavanje u Polomu, odakle bi postojećim sistemom vodosnabdevanja bila prosleđena do potrošača.

HRONOLOGIJA

Meštani sela Jelašnica u opštini Surdulica pre više od četiri godine organizovali su zbor meštana najavljujući da će blokirati magistralni put Niš - Skoplje posle najava da bi Jelašnička reka mogla da se koristi za vodosnabdevanje opštine Vladičin Han, na inicijativu Hidroelektrane (HE) "Đerdap" u čijem sastavu su Vlasinske HE. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je prethodno donelo odluku o izradi Strateške procene uticaja prostornog plana područja posebne namene izvorišta vodosnabdevanja "Jelašnica" na životnu sredinu. Tu vest su meštani primili sa velikim revoltom, iz straha da će im biti ugrožena egzistencija. Prikupili su preko 1.000 potisa protiv inicijative HE "Đerdap". Krajem 2017. godine predstavnici nosioca projekta iz JP Elektroprivrede Srbije podneli su zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta - Vodosnabdevanje Vladičinog hana sa reke Jelašnice, objekti brane, akumulacije "Jelašnica" i gravitacionog cevovoda sirove vode od brane "Jelašnica" do Postrojenja za preradu vode Polom, na lokacijama u Surdulici i Vladičinom Hanu. U ranijim fazama objašnjavano je da bi se za potrebe vodosnabdevanja Hana koristila tek osmina kapaciteta Jelašničke reke i da to ne bi ugrozilo jelašničko stanovništvo. Sa Jelašničke reke vodom se snabdeva više od 1.300 stanovnika tog sela.

- Protesti meštana Jelašnice događali su se usled nerazumevanja. Sada blagonaklono gledaju na njega jer će rešiti pitanje navodnjavanja - rekao je Mladenović.

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Eko raport" sufinansirani su sredstvima iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti