GUMOPLASTIKA: Fabrika ili budući građevinski plac

Opština Bujanovac, u skladu sa svojim mogućnostima, želi da pomogne radnicima bujanovačke „Gumoplastike“, iako fabrika nije u nadležnosti lokalne samouprave, jer je većinski vlasnik Republika Srbija sa 85 odsto vlasničkog udela, izjavio je za portal Bujanovačke vicegradonačelnik Bujanovca Stojanča Arsić.

- Želimo ne samo da se očuva svako radno mesto, već da se poveća broj radnika, da se poprave uslovi rada i da svi budu plaćeni za ono što rade. To sve zavisi od menadžmenta koji vodi firmu, koja uz jedan ozbiljan pristup, bez politikanstva, sigurno može bolje da radi – rekao je Arsić.

On je ukazao na to da opština Bujanovac, i pored samo 2 odsto udela u vlasništvu „Gumoplastike“, ipak želi da pomogne radnicima, ali da mnoge stvari zavise od menadžmenta.

- Ukoliko nema rezultata u određenom periodu, rukovodstvo treba da kaže, izvinite, ne znamo da radimo ovaj posao, neka dođe neko drugi ko može da radi. Jer, u pitanju je 60 porodica radnika čija je egzistencija ugrožena - podsetio je Arsić.

S druge strane, odbornik opozicione Ujedinjene seljačke stranke u bujanovačkom parlamentu Miodrag Milković izjavio je da je njemu „vrlo sumnjivo to što su štrajkači Gumoplastike organizovali protest u centru Bujanovca, baš u vreme održavanje sednice skupštine“.

- Ne stoje navodi iz demantija da je poslanik Nenad Mitrović, koji je i šef naše odborničke grupe okupljene oko SNS, odbio sastanak sa štrajkačima. Mi smo samo želeli da se sastanak odloži - kazao je Milković.

Jer, za petak je bila zakazana sednica skupštine, dodaje, na kojoj se birao novi šef parlamenta.

- Mitrović i ja smo sreli radnike na trgu, preneli smo im da ne bežimo od sastanka, ali da on bude u fabrici. Reklo smo im da moraju da očuvaju proizvodnju i sadašnje partnere, jer je to uslov za našu podršku. Ne želimo da podržimo nekoga ko bi da ugasi proizvodnju, kako bi svi zaposleni uzeli socijalni program – naveo je Milković.

On je izrazio sumnju da je pozadina cele priče "odlazak Gumpolastike u likvidaciju".

- Bojim se da je namera da se imovina fabrike, kao atraktivna lokacija u centru Bujanovca na četiri hektara, proda kao građevinska parcela. To je cilj koalicije koju predvodi PDD Šaipa Kamberija, predsednika opštine, i politička opcija njegovog zamenika Stojanče Arsića – zaključio je Milković.

Najnovije vesti