BUJANOVAC: Slučaj „Gumoplastika“ BEZ RASPLETA

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi razgovarao je u petak ujutro sa radnicima Gumoplastike u štrajku i preneo im da se lokalna samouprava solidariše sa njihovim zahtevima, javio je portal Bujanovačke.

- Nemamo ingerencije za rešavanje vaših problema, ali se solidarišemo sa vama- rekao je Kamberi radnicima koji su u petak ujutru počeli protest u centru Bujanovca, a štrajkuju od kraja prošle godine sa zahtevom da se smeni direktor Srboljub Dimitrijević, te da im Ministarstvo privrede omogući socijalni program.

Slavoljub Ristić, predsednik sindikata Nezavisnost u ovoj firmi, rekao je da će, ako im se zahtevi ne ispune, radikalizovati protest blokadom nekog lokalnog puta, a ne isključuje ni mogućnost štrajka glađu.

On je Kamberiju i njegovom zameniku Stojanči Arsiću preneo da Gumoplastika duguje oko 30 miliona dinara zbog čega joj preti stečaj, iz koga je firma izašla 2015.

- Ako dođe do stečaja, koji je sve izvesniji, radnici ostaju bez ičega. Socijalnim programom želimo da se osiguramo, rekao je Ristić i dodao da mesečne plate u kleničkom pogonu iznose od 7.000-15.000 dinara.

On je dodao da, navodno, uzalud pokušava da razgovara sa Ivanom Janaćković iz Ministarstva privrede, koje ju je postavilo za predsednicu Skupštine poverilaca.

Radnici su tokom protesta nosili parole kojima pozivaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti ovaj kraj.

Narodni poslanik SNS Nenad Mitrović optužio je lokalnu vlast da podrškom štrajkačima Gumoplastike „direktno radi na gašenju radnih mesta u Bujanovcu“.

- Odavno je poznat stav lokalne vlasti koja čini sve da ugasi realni sektor, pa tako i Gumoplastiku. Jer, ako svi zaposleni iz ove firme dobiju socijalni program, gasi se sedamdesetak radnih mesta – kazao je Mitrović za Bujanovačke.

Reagujući na ovu izjavu, Rahim Salihi, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac, poručio je narodnom poslaniku SNS "da je najbolje da se pojavi pred radnicima", odbacujući optužbe da lokalna vlast gasi radna mesta u Bujanovcu.

- U prošloj godini smo iz budžeta za male prevrednike i preduzetnike izdvojili deset puta više novca nego ranije, za subvencije poljoprivrednicima četiri puta više, tako će biti i ove budžetske godine, a kako brinemo o svakom radnom mestu najbolje govori to što niko od radnika ugašene Direkcije nije ostao na ulici - kazao je šef kabineta Šaipa Kamberija.

Dragan Stevanović Boske, državni sekretar u Ministarstvu privrede i najuticajniji naprednjak na jugu Srbije, nije želeo da za Bujanovačke komentariše protest radnika Gumoplastike i podršku koju su dobili od lokalne vlasti u Bujanovcu.

- Ne bih, za sada, o tome - odgovorio je SMS porukom Stevanović na pitanja bujanovačkog portala.

Radnici GMP, koji štrajkuju dva meseca, a u petak ujutru protestuju u centru Bujanovca, od Ministarstva privrede traže da im omogući socijalni program.

Prema saznanjima Bujanovačkih, štrajkače će primiti Jelena Čolić, zamenica direktora Službe Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije.

Ona je već u Bujanovcu i razgovaraće sa štrajkačima.

- Koordinaciono telo nema velike ingerencije, ali možemo da posredujemo između radnika i Ministarstva – rekao je izvor Bujanovačkih iz KT.

Gumoplastika ima 68 radnika od kojih je većina u štrajku.

Radi se o zaposlenima u pogonu u selu Klenike gde se prave gornji delovi obuće.

Današnji skup protekao je mirno, a obezbeđivalo ga je nekoliko policajaca.

Najnovije vesti