Grupa Izvor koncertom u Vranju danas slavi punoletstvo FOTO

Osamnaest godina postojanja obeležiće lokalni sastav Izvor, na Vidovdan, u utorak 28. juna od 20 časova, koncertom na Trgu Staniše Stošića u Vranju.

Koncert će biti održan u okviru manifestacije Vranjsko kulturno leto, u organizaciji Кulturno-obrazovnog centra, a pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

Tamburašica Izvora Katarina Dimić kaže za Vranje News pred ovaj koncert da verovatno gotovo niko od članova te davne 2004. godine nije ni pomišljao da bi Izvor mogao trajati tako dugo.

"Znači da smo se 'pogodili' u svakom smislu te reči, jer ovakve grupa po pravilu ne traju mnogo dugo.

Kod nas nikada nije bilo sujete i to nas je i održalo - jednostavno oko jedne ideje okupili ljudi koji razmišljaju na sličan način i imaju slična interesovanja, ljubav, a i sličan senzibilitet za ovu vrstu muzike.

Sam naš opstanak svih ovih osamnaest godina, što jeste svojevrsna retkost, već samo po sebi predstavlja period koji je deo jedne tradicije, a to će biti još i više kako vreme bude prolazilo", navodi Katarina za Vranje News.

Grupa Izvor osnovana je u januaru 2004. godine.

Bavi se aranžiranjem i interpretacijom tradicionalnih pesama iz Srbije i sa srodnih muzičkih prostora, na starim instrumentima.

Grupa je tokom svog postojanja održala više stotina koncerata širom Srbije, ali i u inostranstvu - u Francuskoj, Grčkoj, Španiji, Sloveniji, Severnoj Makedoniji...

Imaju snimljen CD (Ogrejala mesečina, 2005) i više desetina trajno zabeleženih snimaka, takođe i numere objavljene na kompilacijama tradicionalne muzike u više evropskih država.

Grupa je tokom svog postojanja nagrađivana - Sedmoseptembarskim priznanjem grada Vranja i Nagradom kompanije BAT za očuvanje tradicije.

Aranžerski su uobličili i u proteklih osamnaest godina izvodili više stotina tradicionalnih pesama.

Članovi grupe, koji su činili i originalnu postavu Izvora od osnivanja, danas su Ivana Tasić Mitić (glas), Katarina Dimić (tambura, saz), Dalibor Mladenović (kaval), Dejan Dimić (tambura, bas tambura) i Boban Mitić (tapan, tarabuka, bendir).

U Izvoru su, u određenim periodima rada, još nastupali Milica Stošić (prateći glas, gadulka, violina), Aleksandra Stošić (frula, kaval), Dijana Dimitrijević (tambura) i Nebojša Stevanović (tambura).

Najnovije vesti