Gradskoj biblioteci više od 2,5 miliona od države za kompletno renoviranje Dečjeg odeljenja

Vlada Srbija donela je rešenje o raspodeli 500 miliona dinara, prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet), od čega je 2,54 miliona dodeljeno za realizaciju projekta Najlepše za najmlađe Javne biblioteke Bora Stanković u Vranju.

Reč je o projektu inoviranja Dečjeg odeljenja koje radi u sklopu vranjske gradske biblioteke.

Kako je planirano, adaptacija Dečjeg odeljenja biće prilagođena potrebama najmlađih korisnika, što podrazumeva kompletno ambijentalno unapređenje, nove police, nameštaj i najnoviju računarsku opremu.

Dečje odeljenje vranjske biblioteke funkcioniše u prostoru od 100 kvadrata, dok knjižni fond ima više od 20.000 naslova.

U Dečjem odeljenju biblioteke su u prethodnom periodu organizovane kreativne radionice, susreti pisaca i pesnika sa učenicima i predškolcima, ali i brojne aktivnosti koje su imale za cilj promociju knjige i čitalaštva.

Radovi na rekonstrukciji počeće sledeće sedmice, a planirano je da budu završeni do početka nove školske godine, odnosno do 1. septembra.

Na predlog Komisije Ministarstva pravde, Vlada Republike Srbije donela je Rešenje o dodeli sredstava kojim je pola milijarde dinara opredeljeno za 186 projekata od javnog interesa.

Podsećanja radi, krivično gonjenje može da se odloži ako osoba sanira štetu izazvanu izvršenjem nedela, plati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, ili obavi određeni društvenokorisni rad.

Po ovom osnovu na ovogodišnjem konkursu najviše novca dobile su neke od ključnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, ali i škole, biblioteke, razna udruženja građana, sportski klubovi itd.

Pravo učešća na Javnom konkursu imali su svi nosioci projekata (fizička lica, pravna lica, organi, organizacije, javne ustanove, preduzetnici, udruženja, fondovi, humanitarne organizacije) kojima se ostvaruje javni interes u oblasti zdravstva, kulture, prosvete, humanitarnog rada.

Komisija za sprovođenje konkursa bira subjekte čije projekte predlaže Vladi radi dodele sredstava.

Najnovije vesti