Gradsko veće usvojilo izveštaje o izvršenju budžeta

Šestomesečni i devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta usvojeni su u četvrtak na sednici Gradskog veća grada Vranja.

Načelenik odeljenja za budžet i finansije Nenad Tasić rekao je da je ukupan obim budžeta sa izmenom i dopunom Odluke o budžetu za 2022. godinu iznosio 3,68 milijarde dinara.

Do kraja devetomesečnog perioda došlo je do uvećanja budžeta za 69,5 miliona dinara, tako da ukupan budžet sa svim izmenama za devetomesečni period iznosi 3,75 milijarde dinara, dodao je on.

"Uvećanje budžeta odnosi se na projekte koji se finansiraju iz namenskih transfera od republike.

Neki od najvažnijih projekata su rekonstrukcija i poboljšanje energetske ekfikasnosti vrtića Pčelica, uvođenje javne rasvete i izgradnja saobraćajnica kod stanova za pripadnike službi bezbednosti, rekonstrukcija Zdravstvenog centra", kazao je Tasić.

Ukupni prihodi i primanja sa prenosom iz prethodne godine, uključujući primanja i prihode budžetskih korisnika iznose 2,72 milijarde dinara, što je u odnosu na plan 72,6 odsto.

Ukupni rashodi i izdaci u izveštajnom periodu iznose 2,67 milijarde dinara, što je u odnosu na plan 71,4 procenata”, rekao je Tasić.

Javni poziv za studentske nagrade od 1. novembra

Na sednici Gradskog veća usvojeni su Predlog odluke o utvrđivanju nominalnog iznosa i broja korisnika nagrada za uspešne studente na teritoriji grada Vranja i Tekst javnog poziva za dodelu nagrada uspešnim studentima. Prema rečima gradske većnice Danijele Milosavljević, predviđene su nagrade u visini od 20.000 dinara za studente sa prosečnom ocenom u dosadašnjem studiranju 9,25, dok su nagrade od 30.000 dinara planirane za one sa ocenom 9,5. Javni poziv će biti raspisan 1. novembra i trajaće 15 dana.

Članovi Gradskog veća usvojili su i Nacrt odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstva zgrade, postupku dodele sredstava, procentu učešća i uslovima pod kojim Grad Vranje učestvuje u finansiranju aktivnosti i održavanju.

Prihvaćene su informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje zakon o javnim preduzećima, a čiji je osnivač Grad Vranje za tromesečni i šestomesečni period 2022.

Zeleno svetlo većnici su dali na Nacrt Rešenja o otuđenju uz naknadu u novcu, neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Vranja sa pojedinih katastarskih parcela, Nacrt odluke o pokretanju postupka otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine grada Vranja van postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanjem pisanih ponuda, kao i na Predlog odluke o obrazovanju jedinice civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Vranja.

Razmatran je i usvojen Predlog projekta javno privatnog partnerstva ugovorne isporuke toplotne energije uz izgradnju kotlarnica iz obnovljivog izvora energije - drvne biomase i prirodnog gasa.

Solarne elektrane u Slobodnoj zoni

Na sednici veća usvojen je Predlog koncesionog akta javno privatnog partnerstva sa elementima koncesije za finansiranje, projektovanje, izgradnju, priključenje, upravljanje i održavanje dve solarne elektrane na zemljištu PD Slobodna zona Vranje, rekla je većnica Danijela Milosavljević.

"Predloženom koncesijom postiže se smanjenje lokalnog zagađenja, kao i emisija gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, povećava se proizvodnja iz obnovljivih izvora energije i ispunjavaju ciljevi za učešće obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije”, istakla je Milosavljević.

Najnovije vesti