Gradski štab: U kafićima i kafanama za stolom najviše dve osobe

Ugostiteljski objekti u Vranju moraju prilagoditi svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova, naložio je u petak Gradski štab za vanredne situacije.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje od 7 do 20 časova.

Na sednici je usvojen Izveštaj Zdravstvenog centra i Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu, a razmatrano je poštovanje propisanih posebnih mera Vlade RS za lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija.

To se pre svega odnosi na zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, i zabranu organizovanja svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija.

Razmatrane su i preventivne mere koje se odnose na predškolske i obrazovne ustanove, a koje nalažu da se u obrazovnim ustanovama odlože okupljanja, a prijemni i drugi ispiti budu sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica).

Naglašeno je da je u svim zatvorenim prostorima, obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Ponovljeno je da je u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

Istaknuto je i da korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Takođe, naglašena je neophodnost česte dezinfekcije svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka), kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Što se tiče verskih objekata, takođe je neophodno sprovođenje mera zaštite i prilikom organizovanja verskih obreda.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je zaključak da JKP Komrad kao upravljač pijačnih prostora putem sredstava javnog informisanja obavesti građane da zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije tokom predstojećeg vikenda, 4. i 5. jula, zelene pijace neće raditi, da neće biti moguća prodaja mešovite robe, kao i da u nedelju, 5. jula, neće raditi stočna pijaca u selu Ristovac.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, razmatraće se mogućnost otvaranja pijaca u narednom periodu.

Takođe, dat je nalog JKP Komrad i JP Vodovod da nastave sa redovnom dezinfekcijom saobraćajnica, šetališta, klupa, pijačnih prostora i drugih javnih površina u gradu.

Naloženo je Odeljenju za inspekcijske poslove i odeljenju Komunalne policije da u saradnji sa ZZJZ redovno preduzimaju aktivnosti na sprovođenju nadzora i kontrole na poštovanju svih propisanih mera Vlade RS i da o tome redovno obaveštavaju Gradski štab za vanredne situacije.

Naloženo je svim javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Vranje, da redovno preduzimaju sve preventivne mere zaštite od virusa Covid 19.

Doneta je preporuka Poliicjskoj upravi Vranje, kao i odseku Inspekcije rada i Odseku sanitarne inspekcije u Vranju da pruže podršku gradskim inspekcijama i službama u kontroli poštovanja mera.

Takođe, u cilju sprečavanja širenja virusa Covid 19, apeluje se na sve građane da uočene nepravilnosti kod poštovanja propisanih mera prijave Komunalnoj policiji na broj 017/405-590.

Najnovije vesti