Gradski štab: Lakša klinička slika kod 52 novoinficirana

Prema dostupnim podacima kod 52 građana Vranja testiranjem je utvrđeno prisustvo virusa COVID-19 i oni se tretiraju kao novooboleli, potvrđeno je u nedelju posle sednice Kriznog štaba za suzbijanje i sprečavanje širenja virusa COVID-19.

- Testovi se odnose na uzorke uzete tokom 15. i 16. maja.

Od 158 uzoraka testiranih 15. maja, pozitivno je 35, dok je od 163 uzoraka testiranih 16. maja pozitivno 17.

Rečeno je da se radi o pacijentima sa blažim simptomima, odnosno lakšom kliničkom slikom i uglavnom je reč o osobama iz kategorije radno-aktivnog stanovništva.

Od početka proglašenja epidemije na teritoriji grada do sada, zabeležena su ukupno 162 slučaja obolevanja od virusa COVID-19.

Sastanak je održan u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića koji je naglasio važnost kontrole u poštovanju propisanih mera zaštita od novog virusa koje je doneo Zavod za javno zdravlje, jer je upravo kontrola najbolji vid prevencije.

Na sastanku sa članovima štaba imenovana je osoba koje će koordinirati aktivnostima nadležnih inspekcija i službi, nadzor nad ugostiteljskim i drugim objektima poslodavaca na području Vranja.

Aktivnosti se odnose na kontrolu poštovanja svih propisanih mera prevencija zaštite od virusa COVID-19.

Iz Gradskog štaba za vanredne situacije, koji je zasedao posle Kriznog, apelovano je na sva pravna lica, preduzetnike, kao i korisnike usluga da preduzimaju sve neophodne preventivne mere zaštite.

- Sve propisane mere biće strogo kontrolisane od nadležnih inspekcija.

Imajući u vidu da je i dalje na snazi proglašena epidemija od zarazne bolesti, Gradski štab za vanredne situacije apeluje na sve građane da se pridržavaju svih preventivnih mera, s ciljem zaštite od zarazne bolesti COVID 19 - navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će biti ponovo otvorena stara Hirurgija zbog potrebe lečenja pacijenata.

Kod šestoro se razvila blaga upala pluća.

Rečeno je da su čak 43 pacijenta radnici jedne privatne fabrike u Vranju.

Najnovije vesti