Gradski štab: I dalje zabranjena vanpijačna prodaja, nove mere za poslodavce

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju usvojeno je stručno mišljenje Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) da "zbog higijensko-epidemioloških razloga nije prihvatljivo omogućiti vanpijačnu prodaju".

- Prodaja poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda može se obavljati isključivo u zatvorenom prostoru - poručeno je sa sednice.

Iz Gradskog štaba još jednom je apelovano na sve poslodavce na području grada Vranja "da redovno preduzimaju sve neophodne preventivne mere" u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sl. glasnik RS, br.15/2016 i 68/2020), Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (Sl. glasnik RS, br. 66/2020), kao i preporukama i uputstvima nadležnih ministarstava "u cilju sprečavanja širenja infekcije".

- Poslodavac je dužan da, s ciljem osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka, obezbedi sve opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica - navodi se.

Gradski štab za vanredne situacije nalažio je Odeljenju za ispekcijske poslove i Odeljenju komunalne policije da redovno preduzimaju mere i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti na kontroli poštovanja propisanih mera zaštite od virusa COVID-19 i da o tome svakodnevno obaveštavaju Gradski štab za vanredne situacije.

- Zavod za javno zdravlje, u saradnji sa nadležnim ustanovama, pokrenuće zdravstveno-edukativni rad na teritoriji grada Vranja s ciljem podizanja svesti kod građana o značaju preduzimanja preventivnih mera zaštite od virusa COVID 19 - rećeno je na sednici.

Na sednici Štaba donet je zaključak i da javna preduzeća Кomrad i Vodovod nastave sa svakodnevnim sprovođenjem mera i aktivnosti na dezinfekciji školskih dvorišta, vrtića, dečjih igrališta, ulica, opštinskih putnih pravaca, javnih površina i pijačnih prostora.

Doneta je preporuka da Odsek inspekcije rada i Odsek sanitarne inspekcije u Vranju intenziviraju preduzimanje mera i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti, a u vezi sa pojačanom kontrolom poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o bezbednosti i zdravlje na radu, Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kao i drugih pozitivno-pravnih propisa od strane poslodavaca koji posluju na teritoriji grada Vranja.

- Pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, usluge u oblasti ugostiteljstva, kao i usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima dužni su da preduzimaju sve neophodne preventivne mere.

U vezi s tim, Gradski štab za vanredne situacije obaveštava sva pravna lica i preduzetnike da su dužni da, u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

To podrazumeva organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra.

Obavezna je dezinfekcija mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku.

Takođe, obavezna je upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica od strane zaposlenih.

U slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika obavezno je pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, uz obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica i od korisnika usluga.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na pravna lica, preduzetnike, kao i korisnike usluga da se ponašaju i preduzimaju sve neophodne preventivne mere u skladu sa donetom uredbom i napominje da će sve propisane mere ovom uredbom biti strogo kontrolisane od strane nadležnih inspekcija - navedeno je na sednici.

Gradski štab za vanredne situacije još jednom je uputio apel svim građanima da se, uprkos prestanku vanrednog stanja i ukidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti COVID-19.

Na sednici, kojom je predsedavao gradonačelnik Vranja i komandant štaba Slobodan Milenković, bilo je reči i o realizaciji zaključaka sa prethodnih sednica Štaba.

Usvojeni su dostavljeni izveštaji javno komunalnih preduzeća o preduzetim merama i aktivnostima tokom trajanja vanrednog stanja, kao i Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Najnovije vesti