Gradski štab: Formirani terenski timovi za kontrolu preventivnih mera

Gradski štab za vanredne situacije u Vranju u subotu je formirao tri stručna operativna tima koji će se starati o poštovanju preventivnih mera zaštite od virusa COVID-19.

To je, najpre, Tim za praćenje stanja u okviru privrednih subjekata, pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju prevoz putnika, kao i javnih i komunalnih preduzeća.

Potom Tim za praćenje stanja u okviru pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, usluge u oblasti ugostiteljstva, i usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima.

I na kraju Tim za praćenje stanja u okviru školskih i predškolskih ustanova i ustanova čiji je osnivač Grad Vranje, u pogledu poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa Covid 19.

- Zadatak stručnog operativnog tima je da obavi sagledavanje stanja na terenu u pogledu poštovanja sprovođenja preventivnih mera Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje i preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije.

Kao i da o eventualno uočenim nepravilnostima obavesti nadležne inspekcije - navodi se u saopštenju.

Takođe, na sednici je zaključeno da je poslodavac dužan da donese poseban plan primene mera koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, u članu 46, uređuje da predstavnik zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu, odnosno Odbor za bezbednost i zdravlje na radu ima pravo da poslodavcu daju predloge o svim pitanjima koja se odnose na bezbednost i zdravlje na radu; da zahteva od poslodavca da preduzme odgovarajuće mere za otklanjanje ili smanjenje rizika koji ugrožava bezbednost i zdravlje zaposlenih; da zahteva vršenje nadzora od strane inspekcije rada, ako smatraju da poslodavac nije sproveo odgovarajuće mere za bezbednost i zdravlje na radu.

S tim u vezi, Gradski štab za vanredne situacije preporučuje svim poslodavcima da preko predstavnika zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu, odnosno Odbora za bezbednost i zdravlje na radu, redovno sprovode kontrolu poštovanja svih preventivnih mera zaštite virusa Covid-19 od strane zaposlenih prilikom obavljanja delatnosti

To se posebno odnosi na kontrolu sprovođenja epidemiološkog upitnika za svakog zaposlenog, svakog radnog dana pre ulaska u objekat (odmah udaljiti sa radnog mesta zaposlene kod kojih su se ispoljili simptomi bolesti - povišena telesna temperature, respiratorne ili crevne bolesti i o tome obavestiti Zavod za javno zdravlje u Vranju). Epidemiološki upitnik ZZJZ možete naći na OVOM LINKU.

- Obavezna je i kontrola merenja temperature zaposlenima prilikom ulaska u objekat; kontrola sprovođenja dezinfekcije ruku zaposlenih, kao i obuće na ulazima gde su postavljene dezobarijere natopljene dezinfekcionim sredstvom; kontrola sprovođenja redovne dezinfekcije prostorija, predmeta i objekata; kontrola nošenja zaštitnih maski i rukavica od strane zaposlenih, te kontrola poštovanja fizičkog razmaka među zaposlenima, tj. propisana fizička distanca - navodi se u tekstu novih mera.

Najnovije vesti