Gradska biblioteka potpuno automatizovala poslovanje ogranka u Vranjskoj Banji

Uspostavljanjem potpune automatizacije bibliotečkog poslovanja u svom Ogranku u Vranjskoj Banji, gradska Biblioteka Bora Stanković u Vranju nastavlja sa koncepcijom osavremenjivanja i unapređivanja komunikacije između bibliotekara, bibliotečkog fonda i svojih korisnika, izjavio je za Vranje News direktor Zoran Najdić.

Nakon potpune automatizacije Pozajmnog, Dečjeg i Odeljenja u Donjem Vranju, Biblioteka je od 1. juna automatizovala način rada u Vranjskoj Banji instaliranjem segmenta COBISS3/Pozajmica. Automatizovana pozajmica.

"To je segment koji omogućava automatizaciju postupaka kao što su upis i promena podataka o članovima, promena broja članske karte, pozajmica građe van biblioteke ili za čitaonicu, produženje roka pozajmice, razervaciju zauzete i slobodne građe, itd.

On doprinosi bržem, preciznijem radu i snalaženju bibliotekara, a korisnicima omogućava bolji uvid u dostupnost pojedinačnih primeraka građe, čime se kvalitet pruženih usluga podiže na viši nivo", rekao je Najdić za Vranje News.

Kompleksan i obiman posao formiranja Elektronskog kataloga Biblioteka u Vranju je započela 2009. godine, kada je pristupila jedinstvenom sistemu COBISS.SR koji omogućava centralizovanu obradu bibliotečke građe, kao i pristup bibliografskim zapisima o građi svih biblioteka učesnica u sistemu, odnosno uzajamnu katalogizaciju.

"Elektronski katalog sadrži bibliografske i kataloške podatke o građi koju biblioteka poseduje.

Javno je dostupan preko interneta.

Može se pretraživati na više načina, prema različitim parametrima.

Korišćenjem jedinstvenog operativnog sistema za obradu i pozajmicu, naša biblioteka u svakom trenutku ima tačne podatke o ukupnom broju knjiga, broju prinovljenih i pozajmljenih knjiga, broju i strukturi korisnika, kao i ispise statističkih podataka koji su neophodni za izveštaje, analize, programe rada, evaluaciju i utvrđivanje uspešnosti poslovanja biblioteke", navodi Najdić.

Kompletan knjižni fond u Ogranku u Vranjskoj Banji, koji ima više od 10.000 knjiga (8.778 bibliografskih zapisa), unet je u COBISS bazu 2019. godine.

Cena opreme, koja je bila neophodna za uvođenje automatizovane bibliotečke pozajmice, iznosi 140.000 dinara..

Ogranak biblioteke u Banji postoji od 1963. godine.

Neprekidno je radio do 2014, kada je rad obustavljen.

Renovirani ogranak svečano je otvoren u januaru 2019. godine, u sklopu obeležavanja Dana grada Vranja.

Najnovije vesti