Gradska biblioteka i Pedagoški fakultet potpisali protokol o saradnji FOTO

Protokol o saradnji između Javne biblioteke Bora Stanković i Pedagoškog fakulteta u Vranju potpisali su u petak u prostorijama bibliotečkog Hilandarskog kutka dekanica fakulteta i direktor biblioteke Dragana Stanojević i Zoran Najdić.

Najdić je naglasio da je protokolom predviđena uzajamna saradnja i razmena aktivnosti, programa i sadržaja dve institucije.

"Reč je o aktivnostima u oblasti kulture, obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i izdavaštva koje doprinose afirmaciji kulturno– obrazovne delatnosti.

Cilj protokola je uspostavljanje saradnje u oblastima u kojima ostvarujemo svoju delatnost", kazao je Najdić.

Potpisivanjem Protokola pokazuje se zajednička spremnost da se obogaćuje i objektivizuje saradnja.

Između ostalog podrazumevaće saradnju u izdavačkoj delatnosti, unapređenju položaja mladih i studenata, očuvanje kulturno-istorijske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta, humanitarni rad, organizaciju tribina, seminara i drugih oblika edukacije, a sve s ciljem unapređenja osnovne delatnosti obe ustanove.

"Nadam se da je ovo na obostrano zadovoljstvo.

Želimo da se znanje i čitanje postave u fokus, kao najznačajniji resursi svake lokalne zajednice.

Svi studenti Pedagoškog fakulteta koji budu dolazili kod nas imaće punu podršku kolektiva biblioteke.

Imamo zavidan broj knjiga u svojim fondovima, nabavna politka je uznapredovala i posedujemo sve od aktuelnih naslova", kazao je Najdić.

Dekanica Stanojević konstatovala je da dve ustanove imaju mnogo zajedničkih tačaka.

"Zajedničkim radom možemo ostvariti mnogo više i da se ti sinergijski efekti pojačavaju.

Očekujem da ovo bude samo početak i da će aktivnija saradnja tek doći.

U svakom slučaju možemo mnogo više zajedno doprineti lokalnoj zajednici i društvu zajedničkim radom, nego pojedinačnim delovanjem", rekla je Stanojević.

Biblioteka Bora Stanković u Vranju danas je moderna biblioteka sa preko 150.000 knjiga, i velikim brojem časopisa, foto-dokumenata, spisa, kolekcijom filmova, muzičkih diskova itd.

Po broju i strukturi knjižnog fonda, stručnom uređenju, smeštaju i kadrovskoj strukturi, spada u red razvijenijih narodnih biblioteka u Srbiji.

Pedagoški fakultet u Vranju je nastavno-naučna i obrazovna visokoškolska ustanova u sastavu Univerziteta u Nišu.

Fakultet realizuje obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost, a njih prati izdavaštvo kroz publikovanje knjiga, udžbenika, priručnika, monografija i drugih stručnih i informativnih izdanja, kao i časopisa Godišnjak Pedagoškog fakulteta.

Najnovije vesti