Gradonačelnik Milenković priredio prijem za Zorana Stošića Vranjskog

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima organizovao je u petak prijem za akademskog slikara Zorana Stošića Vranjskog.

Sa Vranjskim su kod gradonačelnika bili istoričar umetnosti i autor monografije "U prostranstvu slike" Sava Stepanov, gradski većnik za kulturu iz Sombora Nemanja Sarač i direktor Gradskog muzeja u Somboru Petar Mraković.

Milenković se zahvalio Zoranu Stošiću Vranjskom na legatu koji je zaveštao gradu i pokolenjima koja dolaze, a Savi Stepanovu što je pisanjem monografije ostavio trajno svedočanstvo o plodonosnom stvaralaštvu slikara iz Vranja koji već 62 godine živi u Somboru.

- Vaša dela ne samo da su obogatila Zbirku savremene umetnosti Narodnog muzeja Vranja za 550 eksponata, već krase i prostor Načelstva u Vranju - naglasio je Milenković.

Gradonačenik je pred gostima iz somborske opštine izrazio nadu da će u godinama koje dolaze Vranje i Sombor nastaviti saradnju na svim poljima.

Zoran Stošić Vranjski rođen je u Vranju 1936. godine.

Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi (slikarski odsek u klasi prof. Ante Abramovića).

Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955, a samostalno je od tada izlagao više od 120 puta.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine.

Redovan je član Matice Srpske.

Legati Zorana Stošića Vranjskog od 1992. postoje u Narodnom muzeju u Vranju (oko 600 slika) i Gradskom muzeju u Somboru (oko 150 dela), o njemu ima preko 600 objavljenih bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu.

Monografija posvećena ovom slikaru "Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog" objavljena je 1993, sa tekstom Miloša Arsića, a Miloš Jeftić je 1997. objavio knjigu "Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog".

Najnoviju monografiju o Vranjskom "U prostranstvu slike" napisao je Sava Stepanov.

Bavi se crtežom, akvarelom i kolažom.

Najnovije vesti