Gordani Dimitrijević priznanje za doprinos srpskoj kulturi i očuvanje lepih umetnosti

Gordani Dimitrijević, direktorki Narodnog univerziteta (NU) u Vranju, uručeno je priznanje Fondacije Ars Longa "za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanje lepih umetnosti".

Priznanje joj je, kako je obrazloženo, uručeno kao direktorki NU, pesnikinji i esejisti na svečanosti dodele Nagrade Dimitrije Mitrinović za 2021. godinu, u organizaciji pomenute fondacije, čiji su laureati Žarko Laušević i Madam Piano.

Nagrada je Gordani Dimitrijević uručena u prostorijama Galerije 73 u Beogradu.

"Prijatno sam iznenađena ovim priznanjem, koje mi je uručeno za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i za negovanje lepih umetnosti.

Kao direktorka, ponosna sam što se naši rezultati vrednuju i u prestonici.

Kao književnik, verujem da će me ova nagrada motivisati da kažem sebi "sad sedi i piši, ne traži izgovore", rekla je Dimitrijević za Vranje News, reagujući na dobijanje ovog priznanja.

Zoran Bognar, predsednik Fondacije Ars Longa, i Luna Bognar, sekretarka Fondacije, uručivali su ovogodišnja priznanja.

Zahvalnice dugogodišnjim i blagonaklonim prijateljima uručene su Gordani Dimitrijević (direktorki NU Vranje), Snežani Teodoropulos, Đorđu Ćirjaniću (direktoru Lumi promet Beograd), Miodragu Ćirjaniću (direktoru GTR Silver House J, Čačak), Tomislavu Cerovcu (direktoru Stim Gradnja Beograd), Žiki Ajdačiću (predsedniku Kulturno prosvetne zajednice Srbije), Dejanu Jevtiću, Dušanu Nikoliću, Blagici Husli i Igoru Oniču.

Gordana Dimitrijević je prošle godine postala redovan član Matice srpske, najstarije srpske književne kulturne i naučne institucije sa sedištem u Novom Sadu.

Prethodno je 2020. nagrađena Zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice Srbije "za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti - za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture".

Profil

Gordana Dimitrijević, profesorka, spisateljica i kulturni poslenik, diplomirala je srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Nišu. Radila je najpre kao profesorka srpskog jezika i književnosti, a od 2016. godine je direktorka Narodnog univerziteta u Vranju. Režirala je više predstava i autorka je nekoliko scenarija. Objavljivala je pesme, priče, dramska dela, kritičke osvrte i prikaze u mnogobrojnim književnim časopisima i zbornicima. Početkom 2019. godine objavila je svoju prvu zbirku pesama Večita glad, u izdanju Alme Beograd. Bila je član uređivačkog kolegijuma elektronskog časopisa za književnost Suština poetike. Takođe i glavni i odgovorni urednik lista učenika svih osnovnih škola u Vranju Srećni dani. Član je Saveta Književne kolonije Narodnog univerziteta u Vranju, a od 2016. godine organizuje ovu značajnu književnu manifestaciju. Učestvovala je u projektima i radu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje klvaliteta obrazovanja i vaspitanja kao stručni saradnik.

Fondacija Ars Longa za očuvanje lepih umetnosti, osnovana je 5. oktobra 2004. godine kao neprofitabilna organizacija sa željom da, "u ne baš najsrećnijem vremenu za kulturu, preduzme maksimalan angažmam za podsticanje i očuvanje lepih umetnosti u Srbiji.

Fondacija se bavi se istraživanjem kulturne i književne baštine srpskog naroda, subvencionisanjem projekata vezanih za očuvanje lepih umetnosti, posebno onih koji obogaćuju srpsku kulturu, bez obzira na to da li je reč o projektima pojedinaca, organizacija, društava ili udruženja, afirmacijom i stimulisanjem savremenog srpskog književnog i umetničkog stvaralaštva, kako u Srbiji, tako i u svetu...

Takođe i organizovanjem tribina, kurseva, izložbi i sl, osnivanjem zadužbina, prihvatanjem i izvršavanjem legata i dr, publikovanjem materijala namenjenih promociji istaknutih umetnika i kulturno-umetničkih organizacija, organizovanjem i subvencionisanjem istraživačkih putovanja, projekata i sl.

Subrosi Nagrada Jovan Skrelić

Ovom prigodom u Beogradu je uručena i Nagrada Jovan Skerlić, koju je od prošle godine Fondacija Ars Longa preuzela od Gradske opštine Topola. Dobitnik te nagrade za 2021. godinu je Nemanja Veljović Subrosa za knjigu Između redova, u izdanju novosadske izdavačke kuće Solaris.

Najnovije vesti