Glavni pretres protiv optuženih za lepljenje plakata sa likom Verana Matića u petak

Glavni pretres protiv četvorice optuženih za plakatiranje Vranja posterima sa fotografijom Verana Matića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara, održaće se u petak 26. avgusta od 10 časova u Osnovnom sudu u Vranju.

Matića je uoči ovog suđenja ocenio da njegova fotografija i tekst na posteru "predstavljaju klasično targetiranje, poziv na linč" i pokušaj da se zastraši", ali i "pritisak na druge koji bi da se pobune protiv terora optuženog D.N. iz Vranja, kome se već sudi zbog krivičnog dela nasilničko ponašanja usmereno ka vlasnici i zaposlenima u OK radiju i kafeu No comment u Vranju".

Podsećanja radi, plakati sa likom Verana Matića izlepljeni su u užem centru Vranja 25. juna, nekoliko dana posle posete predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara Vranju, do koje je došlo radi solidarisanja sa zaposlenima u pomenutom radiju i kafiću.

Ovo drugo delo usmereno protiv Verana Matića okvalifikovano je kao "ugrožavanje sigurnosti u pomaganju", iz člana 138, stav 3, Krivičnog zakonika Srbije.

Kako je Matić najavio, pored njega suđenju će prisustvovati predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) Dragana Bjelić iz Udruženja novinara Srbije, Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ljiljana Stojanović iz Lokal Pressa odnosno Asocijacije onlajn medija.

"Predviđen je sastanak predstavnika Stalne radne grupe sa gradonačelnikom Vranja, u vezi sa rušenjem nelegalnog objekta kojim je zazidan deo OK radija, kao i sa kontakt tačkama u tužilaštvu i MUP-u.

D.N. je više puta na glavnom pretresu u slučaju pretnji OK radiju 16. avgusta navodio ime Verana Matića, u različitim kontekstima - od poziva da svi okupljeni ispred suda uđu u sudnicu ako Veran Matić prisustvuje suđenju, do navoda da je u komunikaciji sa vlasnicom OK radija bilo sve u redu dok u Vranje nije došao Matić", navodi član SRG.

Zbog novih pretnji tokom tog glavnog pretresa oštećenima, podnete su krivične prijave protiv D.N.

"Podsećam da je nastavak suđenja u slučaju pretnji OK radiju 30. septembra.

Takođe i da je u toku akcija solidarnosti prikupljanja pomoći za OK radio na Odbranimo i sačuvajmo OK radio | Donacije.rs i da je prikupljeno skoro četvrtina od milion dinara koji se na ovaj način prikupljaju", naveo je Matić.

Najnovije vesti