Gimnazijalka Jefimija najbolja na nacionalnom informatičkom takmičenju

Jefimija Najdić, učenica četvrtog razreda Gimnazije Bora Stanković u Vranju, osvojila je prvu nagradu u kategoriji najboljih srednjoškolaca na takmičenju RAF Challenge 2019 koji organizuju Računarski fakultet i Društvo matematičara Srbije.

Ona je ove godine učestvovala sa radom o kriptovalutama, njihovim tehničkim karakteristikama i prednostima u odnosu na standardni novac ušla u uži izbor.

Reč je o informatičkom takmičenju sa zadatim temama na kome pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola iz Srbije.

U prostorijama Računarskog fakulteta u finalu takmičenja, od učenika se očekivalo da sadržaj prezentacije usmeno saopšte i pokažu usvojeno znanje, a potom odgovore i na pitanja komisije.

- Već drugu godinu zaredom učestvujem na RAF Challenge-u i zaista mi se sviđa način organizovanja takmičenja.

Ove godine je tema bila zahtevnija, jer nema dosta podataka o kriptovalutama na našem jeziku, pa sam detaljno istražila izvore i na engleskom jeziku.

Takmičenje zahteva kreativnost i inovativnost, a u finalu se pored samog dizajna prezentacije ocenjuje i način izlaganja, razumevanje izloženog sadržaja i na kraju je potrebno odgovoriti na pitanja komisije.

Kao dodatna motivacija, pobednicima se dodeljuju i vredne nagrade, ali sam se ja prijavila zbog samog takmičenja, jer stičem novo znanje i unapređujem svoje sposobnosti kada je u pitanju informatika, koja me inače posebno interesuje i kojom želim da se bavim u budućnosti - izjavila je posle takmičenja Jefimija Najdić.

Direktorka Vranjske Gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je "da je Jefimija Najdić maturantkinja koja iz godine u godinu osvaja i postiže velike rezultate i otvara nove stranice uspeha naše škole".

- Njena svestranost, takmičarski duh, spremnost i preduzimljivost spada u visoku kategoriju učeničkih kompentencija - dodala je Mišić Stanković.

Najnovije vesti