U Gimnaziji ne posustaju sa akcijama zaštite životne sredine FOTO

U Gimnazija Bora Stanković u Vranju, koja je nosilac zelene zastave i znaka eko-škole od 2017. godine, vredno radi na obeležavanju važnih ekoloških datuma, promovisanju ključnih ekoloških tema i održavanju stručnih predavanja i radionica.

Priortiteni cilj ovih aktivnosti je podizanje nivoa ekološke svesti kod učenika i građana.

Prema rečima profesorke biologije i eko-koordinatora Gordane Nikolić "svako od nas treba da se potrudi i da doprinos u zaštiti životne sredine", kao što to čine učenici ove škole.

- U oktobru smo imali sastanak ekoloških koordinatora koji se ove godine održavao na Zlatiboru.

Tu smo promovisali različite projekte na temu ekologije i zaštite i unapređenje životne sredine.

Kao škola smo utvrdili status međunarodnog programa eko-škole i krenuli smo sa realizacijom tih projekata – izjavila je Nikolićeva za Vranje News.

Jedan od projekata je, ako je naglasila, Eko reporteri i tema Energetska efikasnost gde je kroz prezentaciju i kviz pitanja uspostavljena interakcija sa učenicima i publikom.

- Upoznali smo učenike sa ovogodišnjim temama Eko reportera, a imali smo i radionicu "Svaka limenka se računa", gde su nosioci programa bili učenici 4/5 naše škole.

Kroz prezentaciju, kviz pitanja i kroz dokumentarni film učenici su videli kako i na koji način može da se reciklira limenka i šta može da se postigne sa tim, koliko je godina potrebno da bi se limenka raspala – navela je Nikolićeva za naš portal.

Kao jedan od značajnijih projekata izdvaja "Zelenu gimnaziju", koji je sufinansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

- Konkurisali smo i dobili od njih finansijska sredstva.

Cilj projekta Zelena gimnazija je kreiranje okoline i životne sredine za rad učenika kako bismo realizovali praktični deo.

To bi se izvodilo u letnjikovcu, izvan škole, gde smo se za početak potrudili da napravimo tunel sa zasadima, a u samom letnjikovcu su raspoređene klupe, gde će učenici boraviti i pratiti nastavu.

Tu će raditi praktične vežbe i na taj način sticati veštine, a ne samo suvoparno znanje koje dobijaju iz biologije i ekologije – zaključuje Nikolićeva.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti