Gimnazija uvodi odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti

U Gimnaziji Bora Stanković u Vranju spremaju se za upis u dva specijalizovana odeljenja prvog razreda školske 2024/25. godine.

Jedno odeljenje je potpuno novo, sa novim profilom - za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti, a drugo postoji već šest godina - specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Iz gimnazije saopštavaju da će sastanak zainteresovanih roditelja i učenika biti održan u subotu 6. aprila u 10 časova u Svečanoj sali gimnazije.

"Odmah nakon sastanka počeće besplatna pripremna nastava za zainteresovane učenike.

Specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti radiće po programu koji otvara prostor za rad u kreativnoj industriji, što je zanimanje budućnosti.

Podrazumeva i dobru pripremljenost za nastavak obrazovanja – studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali pri tome ne uskraćuje učenicima prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti.

Za upis u odeljenje koje ostvaruje nastavni plan i program za gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, kandidati će polagati prijemni ispit na kome rešava test iz opšte kulture 11. maja.

Test sadrži pitanja sa srednjeg i naprednog nivoa iz predmeta srpski jezik i književnost, likovna kultura, muzička kultura i istorija.

Za pripremu se mogu koristiti udžbenici iz ovih predmeta", navode iz gimnazije.

Prijemni ispit iz matematike za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku polagaće se u subotu 18. maja ove godine.

Komentari

Osim profesora Likovnog, koji je najstručniji za ovaj smer i sa najvećim akademskim znanjem i diplomom, ne vidim više nikog ko tu može da uopšte primiriše da predaje. Čast izuzecima, da ne nabrajam mnogobrojne nesnađene i nezainteresovane, iskompleksirane likove, koji se bave profesurom u gimnaziji.

Jedino da uposle stručna lica sa strane.

Najnovije vesti