Gimnazija: Medijski doprinos podizanju antikoruptivne svesti učenika

U Gimnaziji Bora Stanković u Vranju u ponedeljak su medijima sa područja grada uručene zahvalnice za medijsku podršku gimnazijalcima i njihovim profesorima koji su prethodnih šest meseci bila partneri udruženju građana „Svet reči“ iz Velike Plane u projektu pod nazivom „Mreža mladih Srbije protiv korupcije“.

Obraćajući se ovom prigodom okupljenim novinarima gimnazijalka Vanja Trajković, koja je sa ekipom škole prethodnih dana boravila na završnom simpozijumu u Velikoj Plani, rekla je da je projekat za nju bio veliko iskustvo.

- Upoznala sam tokom projekta svoje vršanjake o ovoj temi i iznenadila se koliko su neki od njih upućeni u sve to, koliko prepoznaju razne oblike korupcije, ali nisu bili svesni da su to koruptivne radnje u našem društvu.

Mislim da je potrebno da mladi što više budu svesni korupcije, kako bismo efikasnije uspevali da se borimo potiv nje - rekla je Trajkovićeva.

Profesorka srpskog jezika Nela Dimitrijević, mentorka dve gimnazijalke koje su učestvovale u ovom projektu, podsetila je da je on počeo još u novembru prošle godine.

- Bili smo tada u Velikog Plani na edukaciji kako bismo otkrili na koji način možemo da se suprotstavimo korupciji, kako da je definišemo, objasnimo i kako da se suočimo s njom.

Nakon toga smo u Vranju u decembru organizovali obeležavanje Svetskog dana borbe protiv korupcije i posle toga podelili balone sa antikorupcijskim porukama u centru Vranja.

Posle toga, imali smo deset radionica za naše đake ovde u školu gde smo neposredno sa učenicima razgovarali o korupciji i bili oduševljeni onim što smo od njih čuli i njihovom percepcijom korupcije - kazala je Dimitrijevićeva.

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je na kraju da je škola dobila "lep zadatak da medijskim kućama koje su sarađivale na vranjskom školom na ovom projektu uruči zahvalnice.

Među njima je i naš medijski portal Vranje News.

- Zahvaljujem se medijima na zalaganju i trudu, izlaženju u susret potrebi da mi budemo medijski vidljivi.

Vrlo nam je bitna ta transparentnost projekta koja dobrim delom zavisi od medija - rekla je Mišić Stanković.

Završnom simpozijumu u Velikoj Plani prethodne sedmice prisustvovali su direktorka, te učenice Vanja Trajković i Emilija Stojmenović i njihova mentorka na ovom projektu Nela Dimitrijević.

U projektu su učestvovali predstavnici 20 gradova i opština Srbije, odnosno 13 regiona, 23 škole i 3 organizacije civilnog društva.

Realizovan je pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u Beogradu.

Najnovije vesti