Generalu Simoviću Povelja 4. oktobar

Komandant Kopnene vojske Srbije, general potpukovnik Milosav Simović, ovogodišnji je dobitnik najvišeg priznanja Gradskog odbora Udruženja potomaka ratnika Vranje i grada Vranja, povelje Četvrti oktobar koja se dodeljuje povodom oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

General Simović, kako je najavljeno, prisustvovaće uručenju priznanja.

Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije – Okružni odbor Vranje, u saradnji sa Gradskim odborom iz Vranja i Opštinskim odborima u Vladičinom Hanu i Surdulici, prirediće program obeležavanja 101. godišnjice oslobođenja Vranja, Vladičinog Hana i Surdulice u Prvom svetskom ratu.

PROFIL

General potpukovnik Milosav Simović rođen je 3. novembra 1966. godine u Raškoj. Završio je visoke studije bezbednosti i odbrane, generalštabno usavršavanje, komandno-štabno usavršavanje, Vojnu akademiju kopnene vojske, smer pešadija, a pre toga Srednju vojnu školu kopnene vojske. Komandant je Kopnene vojske Srbije, a pre toga bio je zamenik komandanta Kopnene vojske, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, komandant 78. motorizovane brigade, načelnik štaba 78. motorizovane brigade, načelnik odseka za operativno nastavne poslove štaba brigade, komandant motorizovanog bataljona, zamenik komandanta motorizovanog bataljona, komandir motorizovane čete, komandir protivoklopnog i streljačkog voda. U čin general-potpukovnika unapređen je 2015. godine. Odlikovanja: Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji Republike Srbije (2018), Vojna spomenica za učešće na združenim taktičkim vežbama (2016), Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena (2016), Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ (2016), Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ (2015), Vojna spomen-medalja za izuzetne rezultate u vojnoj službi za oficira (2012), Medalja za revnosnu službu – zlatna (2011), Vojna spomen-medalja za ranjavanje u borbenim dejstvima – jedno ranjavanje (2011), Orden za hrabrost (2000), Vojna spomen-medalja za doprinos sistemu odbrane (1991) itd.

Dan oslobođenja Vranja 4. oktobar biće obeležen u petak služenjem parastosa poginulim vojnicima i civilima u 11 časova kod Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju i svečanom akademijom istog dana u 19 sati u sali Doma vojske u Vranju.

U programu Svečanih akademija u Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici nastupiće vojni orkestar iz Niša.

Drecunu i policiji povelje u Surdulici i Hanu

Dan oslobođenja Vladičinog Hana, 5. oktobar biće obeležen u subotu služenjem parastosa poginulim vojnicima i civilima u 11 časova kod krsta u Gradskom parku u Vladičinom Hanu, te Svečanom akademijom koja se organizuje u 19 sati u sali Doma kulture Vladičin Han. POvogodišnji dobitnik najvišeg priznanja Opštinskog odbora Udruženja potomaka ratnika iz Hana i opštine Vladičin Han, povelje Peti oktobar je Policijska stanica Vladičin Han.

Dan oslobođenja Surdulice, 6. oktobar biće obeležen u nedelju služenjem parastosa poginulim vojnicima i civilima u 11 časova u hramu sv. Đorđa u Surdulici. U 12 časova u planirano je otvaranje izložbe vranjskog Arhiva i Muzeja „Slike iz života pod okupacijom“ u holu Surduličkog kulturnog centra. Svečana akademija je planirana za 19 časiva u sali Surduličkog kulturnog centra. Ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja Opštinskog odbora Udruženja potomaka ratnika iz Surdulice, povelje Šesti oktobar, je Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, koji će prisustvovati uručenju priznanja.

Najnovije vesti