General Simović: Očekujem nastavak modernizacije Kopnene vojske VIDEO

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović poručio je na svečanoj akademiji povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije u Domu Vojske u Nišu da je današnja kopnena vojska "kroz vatru, pokret i manevar, okosnica snage Vojske Srbije" i da je ponosan na sve pripadnike Kopnene vojske "jer su časni vojnici i dobri ljudi".

- Država Srbija, sa predsednikom Republike Srbije na čelu, Ministarstvo odbrane i ministar odbrane, Generalštab Vojske Srbije i načelnik Generalštaba, podržavaju Kopnenu vojsku u modernizaciji, naoružanju i vojnoj opremi.

Na nama je da pripremamo Kopnenu vojsku, da bude spremna i na usluzi otadžbini, narodu i državi - poručio je general Simović, dodavši da očekuje "nastavak modernizacije i podršku u podizanju standarda" pripadnike Vojske.

Svečanosti u niškom Domu vojske, kojoj su osim general-potpukovnika Simovića prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, u petak uveče su obeležena dva značajna datuma.

Svečanost "Niš kroz ratove", u kulturno-umetničkom delu programa, oplemenili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", Crkveno-pevačka družina "Branko", vokalni i dramski umetnici.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na datum kada je 1914. godine počela Kolubarska bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu.

Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

Pogledajte u nastavku video materijal Ministarstva odbrane sa svečanosti u Nišu.

Najnovije vesti