Finansijsko veštačenje za dugovanja radnicima Gumoplastike

Predstavnici Ministarstva privrede, kao što je i najavio državni sekretar Dragan Stevanović, razgovarali su u ponedeljak u Bujanovcu sa menadžmentom Gumoplastike o dugovanju radnicima koji su u štrajku od kraja prošle godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Bujanovačkih, dogovoreno je da se uradi veštačenje za potraživanja zaposlenih u 2017. godini.

Slavoljub Ristić, šef Štrajkačkog odbora podseća da su zaposleni mesečno primali od 8.000 do 15.000 dinara i da potražuju razliku do zagarantovanog minimalca.

– Firmu su tužila 43 radnika i prema ranije urađenom veštačenju njima se do 30. novembra 2016. duguje preko 11 miliona dinara.

Radnici koji nisu tužili, do 31. decembra iste godine prema veštačenju potražuju 12,6 miliona.

Sad treba da se za sve nas uradi veštačenje za 2017. godinu, tačnije do 26. decembra kada smo stupili u štrajk - objašnjava Ristić i dodaje da zbog štrajka nemaju pravo na zaradu tokom 2018, ali imaju za regres, putne troškove i topli obrok.

Preko 40 radnika GMP je 17. septembra stupilo u štrajk glađu koji je trajao četiri dana, tražeći od države, kao većinskog vlasnika, da im omogući socijalni program, ali se ispostavilo da na njega nemaju pravo.

Najnovije vesti