Festival Vranjska gradska pesma: 'Oću da vi pojem vranjansko (PROGRAM)

Novoustanovljeni festival "Vranjska gradska pesma" biće posvećen pedesetogodišnjici od smrti čuvene Stane Avramović Karaminge, autorke pesme "Dimitrijo, sine Mitre", saopšteno je u četvrtak nakon sednice Oragnizacionog odbora festivala.

Na sednici, kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Nenad Antić, ustanovljen je program festivala koji će se ove godine održati 21. i 22. februara.

Prve večeri od 19 časova u sali Doma vojske pozdravnu reč imaće gradonačelnik Slobodan Milenković, a potom je planirano obraćanje potomaka baba Stane - prof. dr Sime Avramovića i lekarke Marina Džikić.

U nastavku programa biće prikazan kraći dokumentarni film o Stani Avramović, a predviđeno je i obraćanje etnomuzikologa Mirjane Drobac, urednice u Muzičkoj produkciji RTS-a, koja će govoriti o gradskoj vranjskoj pesmi.

U muzičkom delu programa nastupiće vokalni solisti iz Vranja Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace i Slobodan Jovanović Cobi, kao i KUD Sevdah.

Drugog dana festivala, u petak 22. februara od 12 sati u koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac učenicima i svim zainteresovanim građanima Mirjana Drobac održaće predavanje o vranjskoj gradskoj pesmi.

U večernjem delu programa od 20 sati u sali Doma vojske predviđen je celovečernji nastup vokalnih solista Vesne Dimić, Slobodana Jovanovića Cobija, Biljane Petković, Tijane Vučković, Branimira Stošića Kaceta, Ivane Tasić i Čede Markovića, uz pratnju orkestra Ljubiše Pavkovića.

Pokrovitelj ovog festivala je Grad Vranje.

SVE I NEJE ZA PESMU

Stana Avramović Karaminga je decenijama čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjsku pesmu. Malo je ljubitelja starogradskih pesama, kojima "Dimitrijo, sine Mitre", ne uzburka emocije. Priča o tome kako je nastala ova pesma posebno je dramatična. Pesmu je spevala još 1919. godine. Sve do svoje smrti 1969. godine Stana joj je nešto dodavala, oduzimala. Tako je pesma imala nekoliko zvaničnih verzija. Pred smrt je priznala prijateljima: "Sve nesam rekla, sve i neje za pesmu."

Najnovije vesti