FELJTON Istorijat vranjskog tenisa: Godine kada su dolazili Urugvajci, Grci i Egipćani (II) FOTO

Feljton o istorijatu tenisa u našem gradu, portal Vranje News objavljuje u tri dela, pred vama je drugi. Tekstove su priredili Bane Dimić i Milorad Đorđević, poznatiji kao Mile Bonde, ljudi koji su i danas živi svedoci tog vremena. Bili su obojica svojevremeno teniski igrači i eksponenti belog sporta u Vranju. Ovaj feljton, koji objavljujemo na 120. godišnjicu tenisa u Vranju, podsetnik je na njegove najsvetlije trenutke, od samih početaka u vreme otomanske vladavine do lepih uspeha netom oformljenog kluba u prošlom veku, ali i novijoj istoriji. Donosi priče o tadašnjem društvenom kontekstu, pionirima ovog sporta u Vranju, vranjskim teniserima, dobrotvorima, graditeljima teniskih igrališta i svima koji su ovaj sport u Vranju u prošlom veku vinuli do zapaženih visina.

Priredili: Bane Dimić i Milorad Đorđević Bonde

Predratne Vranjske novine pisale su 1. avgusta 1931. godine o teniskom terenu u Vranju ovako: "Prošle godine u analima kluba zabeležena je prva međugradska utakmica između Vranjskog tenis kluba i Niškog tenis kluba.

Ekipa našeg tenis kluba, koju su sačinjavali g-ca Hristić, M. Avramović, M. Vučković i C. Vićentijević, dostojno je reprezentovala naš grad i odnela pobedu nad Niškim tenis klubom od 6:1.

Ove godine ima izgleda da ce se održati takođe utakmica između niških i vranjskih tenisera i to na teniskom terenu u Vranju".

Ovaj klub odigrao je veliku ulogu u popularizaciji tenisa u južnoj Srbiji i Makedoniji.

Za vreme rata tenis se u Vranju nije igrao.

Posle oslobođenja, na inicijativu Jovice Avramovića i Srboljuba Antića, ponovo je oformljen teniski klub, koji je iz dana u dan dobijao sve više simpatizera.

Godine 1954. izgrađen je jedan od najlepših sportskih objekata u gradu - teniski stadion sa dva igrališta i jednim pomoćnim, kod Doma JNA.

Organizovanjem turnira doprinosilo se popularizaciji teniskog sporta u ovom kraju.

Godine 1954, proslavljajući tridesetogodišnjicu osnivanja teniskog kluba, u Vranju je organizovano međunarodno tenisko takmičenje na kome su učestvovali teniseri Jugoslavije, Grčke, Turske, Egipta i Urugvaja.

U okviru proslave jedanaeste godišnjice oslobođenja Vranja 7. i 8. septembra 1955. godine organizovana je nedelja tenisa u Vranju.

Tenis klub je ovaj datum obeležio bogatim sportskim programom.

Tada su gostovali teniseri iz Tetova.

Prvog dana takmičenja TK Vranje je pobedio sa 2:1, a drugog dana gosti su se revanširali pobedivši sa 3:1.

Konačan rezultat je bio 4:3 u korist TK Tetovo.

Na molbu TK Vranje, Teniski savez Srbije odlučio je da se kvalifikaciono takmičenje za ekipno prvenstvo uže Srbije sa Radničkim iz Niša održi 10. septembra 1955. godine u Vranju.

Pobedila je ekipa TK Radnički sa 5:1.

Zahvaljujući Teniskom savezu Jugoslavije i Odboru za proslavu Sedmog septembra, 12. septembra 1955. godine, održan je međunarodni turnir u Vranju.

Pored Motolka, prvaka Urugvaja iz Montevidea, na turniru su se takmičili i najbolji teniseri Jugoslavije.

Pihler iz Crvene Zvezde iz Beograda, koji je tada bio juniorski prvak Srbije, Škulj iz Ljubljane, koji je bio prvak Slovenije, Jakšić, koji je bio član Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije, Tomljanović, juniorski prvak Jugoslavije, Rizvanbegović, član naše Galea kup ekipe i D. Samolov iz Skoplja.

Zbog premorenosti nisu mogli da učestvuju Urugvajac Argon i teniseri Turske Balas i Akobas, koji su godinu dana pre toga učestvovali na teniskom turniru u Vranju.

Na turniru su učestvovali i članovi TK Vranje Nestor Dedinac, Srboljub Antić i Jovica Avramović.

Prvo mesto osvojio je Urugvajac Motolko, pobedivši u finalu Pihlera.

U Vranju je 2. septembra 1955. godine održano tamičenje za prvenstvo Tenis kluba Vranje.

Te godine prvenstvo pionira osvojio je Slobodan Stojanović, a prvenstvo pionirki Dragana Pančić.

Prvenstvo juniora osvojio je Čedomir Trajković, a prvenstvo juniorki Nevena Zdravković, koja je istovremeno osvojila i prvenstvo seniorki, dok je prvenstvo seniora osvojio Nestor Dedinac.

Ta godina se odlikuje masovnosću turnira, odnosno velikim brojem takmičara.

Ranijih godina za ova takmičenja je bilo desetak do petnaest takmičara, a te godine je u takmičenju učestvovalo oko četrdeset takmičara.

Sport, sportske novine, pisao je 27. aprila 1957. godine da je Teniski klub Vranje prvak uže Srbije i da je to najveći uspeh vranjskog sporta.

Teniseri Vranja su pobedili tenisere iz Niša sa 6:1.

Petrović je savladao Dedinca sa 2:0, Zdravko Ivković je pregazio Mirka Kostića sa 2:0.

Meč Antić - Vranić bio je pun obrta, ali je na kraju pobedio Antić sa 2:1.

Đorđević je savladao Trepšića.

U igri parova Vranjanci su bili bolji, te je tako teniski klub iz Vranja savladao Nišlije.

Ekipa Vranjanaca je igrala u sastavu Jovica Avramović, Nestor Dedinac, Zdravko Ivković, Milorad Đorđević i Srboljub Antić.


(treći, poslednji deo feljtona biće objavljen u subotu 29. jula)

Najnovije vesti