Evo kako je komunalna policija prekinula proslavu za 50 ljudi u Vranju

Vest da je Komunalna policija u Vranju prekinula proslavu punoletstva sa više od 50 gostiju u vreme kada besni novi talas koronavirusa, zapanjila je mnoge Vranjance, a vest se pročula i van granica lokalne samouprave.

Jasno je da Vranje nije izuzetak u suočavanju sa neodgovornošću pojedinaca koji koronu doživljavaju neozbiljno, pa je tim pre neophodna reakcija nadležnih službi kako bi se izbegle nesagledive posledice zbog organizovanja ovakvih proslava.

Načelnik Komunalne policije u Vranju Ivica Tašković izjavio je za Kurir da je prethodnih dana bilo par dojava po kojima je služba na čijem je čelu reagovala.

Nesavesnim građanima ili ugostiteljima, po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, naloženo je da se lokali isprazne.

Tašković je posebno apostrofirao slučaj od 3. decembra, kada je u ranim jutarnjim satima Komunalna policija dobila tri prijave da će narednih dana u tri ugostitljska objekta biti održana zakazana veselja.

- Da bi izbegli neželjene situacije delovali smo preventivno uputivši patrole da obiđu ugostiteljske objekte, porazgovaraju sa vlasnicima i predoče im da je Komunalna policija dobila prijave o održavanju veselja, te da ona moraju biti odložena.

I pored toga, oko 13.30 časova dobili smo prijavu da veselje počinje u jednom od tih objekata.

Patrola komunalne policije je sa sanitarnim inspektorom izašla na teren da proveri navode.

Na licu mesta ustanovljeno je da je veselje već počelo i to proslava 18. rođendana, bili su prisutni gosti.

Zatražili smo asistenciju pripadnika MUP-a.

Oni su sa svojim patrolama izašli na lice mesta.

Od sanitarnog inspektora ispisan je prekršajni nalog vlasniku ugostiteljskog objekta.

Sa naše strane napisani su prekršajni nalozi svim punoletnim osobama koja su bila na proslavi zbog nepoštovanja mera lične zaštite odnosno nenošenja zaštitne maske i nepoštovanja distance za stolom - rekao je Tašković za Kurir.

On je objasnio da je veselje prekinuto, odnosno "nije ni održano".

- Na naše usmeno naređenje na koje po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti imamo pravo, objekat je uz asistenciju pripadnika MUP-a ispražnjen.

Sve se to završilo oko 16 časova.

Dva sata je trajala čitava procedura ispisivanja prekršajnih naloga, legitimisanje prisutnih gostiju od strane policije kako bismo obavili sve zakonske procedure - objasnio je Tašković.

Više od 50 gostiju je bilo u objektu na proslavi osamnaestog rođendana, a svi prisutni punoletni građani su kažnjeni.

Novčane kazne za pravna lica iznose 300.000, za odgovorno lice u pravnom licu 50.000 dinara.

Za preduzetnika je 150.000, a za fizička lica za nepoštovanje mere lične zaštite novčana kazna iznosi 5.000 dinara.

Najnovije vesti