Evo kako će se sprovesti popis u Vranju

U Vranju je u toku obuka instruktora za popis stanovništva koji će biti održan u oktobru, izjavio je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave.

Kako je ranije najavljeno, Republički zavod za statistiku (RSZ) realizovaće popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji u periodu od 1. do 31. oktobra ove godine.

"Angažovano je dvadeset instruktora za Grad Vranje, četiri za gradsku opštinu Vranjska Banja i instruktori za opštine Vladičin Han, Surdulica i Trgovište.

Veoma je važno što je prilikom izbora instruktora napravljena dobra selekcija, tako da će to umnogome olakšati predstojeći posao", rekao je Aritonović.

Žaklina Glišić Stošić, regionalni koordinator Republičkog zavoda za statistiku za Jablanički i Pčinjski okrug i načelnica Odeljenja statistike u Leskovcu, koja je povodom popisa boravila u Vranju, podsetila je da je popis "najkompleksnije i najznačajnije statističko istraživanje koje se sprovodi u svim zemljama sveta u istoj periodici, svake desete godine".

"Bilo je odlaganja zbog korone, ali se uspešno počelo sa pripremama i trenutno se realizuje obuka za opštinske instruktore.

Raspisan je Javni poziv za popisivače, koji je počeo 22. jula i trajaće do 5. avgusta.

Osnovni uslovi za popisivače su da imaju državljanstvo Republike Srbije, da su u trenutku prijave punoletni, da imaju završenu najmanje trogodišnju srednju školu, da nisu osuđivani, da protv njih nije pokrenut krivični postupak i imaju boravište i prebivalište na teritoriji opštine za koju se prijavljuju.

Pored opštih uslova, predviđeni su i posebni uslovi i to informatička pismenost.

Pozivam sve zainteresovane građane da se prijave", rekla je Glišić Stošić.

Rang lista za popisivače biće objavljena 10. avgusta, a njihovo angažovanje počinje 23. septembra i trajaće do 31. oktobra.

Obuka za popisivače biće sprovedena u periodu od 29. avgusta do 16. septembra.

"Ovaj popis je umnogome drugačiji u odnosu na prethodne, jer više se neće koristiti papirni upitnici, već elektronski obrasci.

Na taj način biće olakšan nadzor nad obavljanjem posla i omogućeno brže dobijanje rezultata.

Ono što je specifičnost ovog popisa je da je uspostavljen mehanizam za povezivanje popisnih podataka i geo prostornih podataka do nivoa kućnog broja.

Sada se opštinski instruktori obučavaju za rad na elektronskim mapama, takođe upoznaju se sa aplikacijom koju će koristiti popisivači, kao i aplikacijom za monitoring.

To je veoma važno kako za instruktore, tako i za popisivače", dodala je Glišić Stošić.

Za predstojeći popis na teritoriji Grada Vranja i gradske opštine Vranjska Banja biće angažovano 140 popisivača.

Najnovije vesti