Evo kako će deca ići u školu od septembra

Vranje/Beograd - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je u petak da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni i da će srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastavu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu, piše Kurir.

- Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model.

Mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće.

Šarčević je dodao i da učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

- Srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenično, na dve nedelje.

Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treći i četvrti.

Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavački deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali - objasnio je Šarčević.

On je dodao da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve analizira, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa časova obrade i utvrđivanja.

- Deca će morati da nose masku ako to bude preporuka.

Svi ćemo morati.

Nose ih i u drugim zemljama sveta, pa što ne bi i ovde - kazao je Šarčević.

On je istakao i da će "klasičan tip škole", koji je važio do epidemije koronavirusa, biti moguć tek kada bude skroz bezbedno, a to će se najverovatnije desiti, kako kaže, tek kad budemo dobili vakcinu.

Najnovije vesti